V OSN zavládla vzácna zhoda na riešení sýrskeho problému

Bezpečnostná rada OSN, ktorá je dnes nielen v otázke Sýrie rozdelená na dva tábory, schválila návrh Stefana de Mistura, osobitného vyslanca OSN pre Sýriu. Obsahuje politické riešenie situácie v krajine zhrnuté do štyroch tematických okruhov, vychádzajúc zo Ženevského komuniké.

19.08.2015 10:15
debata (44)

„Bezpečnosť a ochrana všetkých, politické, právne a vojenské otázky, ako aj problematika boja s terorizmom a pokračovanie pomoci pri obnove a rozvoji štátu,“ obsahuje „štvordielny“ plán vyslanca Mistura, o ktorom budú rokovať aj štyri pracovné skupiny.

Proti schváleniu bola jedine Venezuela, ktorá nesúhlasila s niektorými časťami dokumentu. „Navrhovaný prechodný orgán v Sýrii porušuje jej suverenitu. BR OSN musí zároveň jasne povedať, že vláda Bašara Asada bojuje proti terorizmu, čo v dokumente chýba,“ povedal po hlasovaní Rafael Ramirez, venezuelský zástupca v BR OSN. Napriek tomu väčšina členov sa zhodla v názore, že schválené vyhlásenie otvorí cestu k politickým rokovaniam o Sýrii.

„Ide o prvý výhradne politický dokument k sýrskej kríze prijatý na základe konsenzu,“ zhrnul za všetkých ešte pred hlasovaním Vitalij Čurkin, ruský veľvyslanec v OSN.

Zatiaľ sa však dianie v krajine stalo stredobodom záujmu pokračujúcej informačnej vojny. Najnovšie v súvislosti s bombardovaným damaského predmestia Dúmá sýskymi lietadlami. Na tamojšom trhovisku zahynulo v nedeľu podľa organizácie SOHR 96 ľudí. Vďačne ju, rovnako ako viac ako rok, citujú ako jedinú západné zdroje. Pritom situáciu v Sýrii sleduje SOHR z Londýna. Tisíce kilometrov od Damasku.

Šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán a jeho sekretárka, ktorí tvoria „organizáciu“, ale už neinformoval, že z inkriminovanej damaskej štvrte islamskí radikáli pravidelne ostreľujú civilné ciele v hlavnom meste (naposledy pred skoro týždňom), a že nálet bol súčasťou vyčistenia Damasku od islamských radikálov.

Ramí zároveň „zabudol“, že opozičné sily zneužili civilistov na ochranný štít, keď sa zamiešali medzi nič netušiaci dav ľudí. Rovnako mlčí aj o svojej fanatickej náklonnosti k sýrskej opozícii, usilujúcej sa zvrhnúť legálne zvolenú Asadovu vládu.

Ako napísala gentúra Reuters, Ramí Abdar Rahmán ešte pred viac ako desiatimi rokmi utiekol zo Sýrie, a ako sám tvrdí, „nevráti sa do vlasti, kým Asad nezmizne“. Zatiaľ však sedí za počítačom v jednom z luxusných londýnskych bytov, čaká na telefonáty od opozičných priateľov a diktuje preklad sekretárke.

Následne „z prvej ruky“ kŕmi záujemcov o zaručene nezaručené informácie, ktorým vyhovujú Ramího vyjadrenia ako „úmyselné spáchaný masaker“ v súvislosti s náletom na damaskú štvrť.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN