Ministerstvo obrany potvrdilo presun Američanov cez Slovensko

Americkí vojaci, ktorí pôjdu cez Slovensko na cvičenie do Maďarska, budú naším územím prechádzať v čase od 12. do 19. septembra. Pôjde o niekoľko stoviek amerických vojakov s vyše sto kusmi kolesovej a zabezpečovacej techniky. Na stredajšom stretnutí s novinármi o tom informovalo Ministerstvo obrany.

19.08.2015 13:35
Pavel Macko, generálmajor Foto: ,
Podľa generálmajora Pavla Macka je podpora partnerskej krajiny Aliancie to najmenej, čo môže Slovensko urobiť.
debata (454)

Zástupca náčelníka generálneho štábu OS SR Pavel Macko informoval, že konkrétny deň prechodu sa ešte musí upresniť. „Vieme len plánovací horizont,“ uviedol Macko. Rovnako tomu je aj s informáciami o presnej trase a programe. „To nechajme zatiaľ na plánovačov,“ dodal. Americkí vojaci sa však na našom území pravdepodobne zastavia a občania tak budú mať možnosť prezrieť si ich techniku. Macko ubezpečil, že presun bude pod dohľadom vojenskej polície a v spolupráci s ministerstvom vnútra a políciou.

Macko na stretnutí s novinármi vyhlásil, že vnímajú aj negatívne hlasy na adresu presunu. Zabezpečenie podpory pre partnerskú krajinu Aliancie pri prechode územím Slovensko ešte v takomto rozsahu neabsolvovalo. „Berieme to ako výcvik. Apelujem preto na všetkých – nešpekulujme, nepodliehajme panike a nerobme z toho nič mimoriadne,“ vyhlásil. Macko zdôraznil, že ak by ministerstvo nemalo možnosť takto reálne si precvičiť úlohu hostiteľskej krajiny, museli by takéto cvičenie sami zrealizovať.

Minister obrany Martin Glváč v tejto súvislosti vyhlásil, že je to najmenej, čo môžeme ako členská krajina urobiť pre partnerskú krajinu Aliancie. Zároveň uviedol, že podpora prechodu amerických vojakov cez Slovensko bude iba jednou osminou všetkého, čo v septembri slovenské ozbrojené sily čaká v rámci cvičenia Slovak Shield 2015.

454 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #USA #ministerstvo obrany