Orbán pošle k plotu lovcov migrantov

Najskôr premiér Viktor Orbán sľúbil, že Maďarsko ochráni pred záplavou utečencov plotom na srbských hraniciach. Teraz prijíma opatrenia na ochranu samotného plota. Od septembra ho majú strážiť policajné jednotky špecializované na lov migrantov.

20.08.2015 09:15
Maďarsko, hranica, utečenci, vojaci Foto: ,
Maďarskí vojaci dokončujú prvú líniu plotu na srbských hraniciach. Zábranu majú od budúceho mesiaca strážiť policajné jednotky špecializované na lov migrantov.
debata (21)

„V rámci polície, bez zmeny organizačnej jednoty, vzniknú roty pohraničných lovcov. V súvislosti s tým niekoľko tisíc policajtov bude odvelených k maďarsko – srbskej hranici. Ich úlohou bude ochrániť tento hraničný úsek nielen bezpečnostnou hraničnou zábranou, ale aj živou silou,“ citoval denník Magyar Nemzet Jánosa Lázára, šéfa úradu predsedníctva vlády, ktorý je po Orbánovi považovaný za druhého najmocnejšieho politika Maďarska.

Vzniknú roty pohraničných lovcov. V súvislosti s tým niekoľko tisíc policajtov bude odvelených k maďarsko – srbskej hranici.
János Lázár, šéf úradu predsedníctva vlády

Prvá línia plotu na srbskej, 177-kilometrovej hranici, tvorená troma na seba uloženými kotúčmi žiletkového ostnatého drôtu, bude do konca augusta hotová. Druhá, tri a pol metra vysoká línia, však má byť dokončená až v novembri. Pre tisíce utečencov mieriacich po balkánskej trase z Turecka, cez Grécko, Macedónsko a Srbsko do Maďarska, ako prvej schengenskej krajiny na ceste do západnej Európy, dovtedy provizórna fyzická prekážka na zelenej hranici nebude neprekonateľná.

Podľa Lázára však južnú hranicu treba ochrániť pred „čoraz agresívnejšími a čoraz požadovačnejšími utečencami“ už teraz. Vláda chce preto urýchlene sprísniť postihy za ilegálne prekročenie hranice a v krajinách balkánskej trasy spustiť propagačnú kampaň, ktorá by utečencov presvedčila, že sa majú Maďarsku radšej vyhnúť. „Podstatou novely trestného zákonníka je, že ilegálne prekročenie hranice či poškodenie bezpečnostnej zábrany mienime prísne trestať, hoci aj 3– až 4-ročným väzením,“ oznámil po zasadaní vlády Lázár. Doteraz bol prechod zelenej hranice považovaný len za priestupok, a nie trestný čin.

Výstavba prvej línie pohraničného plota, ktorý jeho kritici nazývajú novou železnou oponou, zatiaľ migrantov skutočne neodradila. Naopak, ich prílev je ešte silnejší, čo viacerí experti dávajú do súvislosti s tým, že desaťtisíce Sýrčanov, Afgancov, či Iračanov sa snažia doraziť do cieľa predtým, čo im na srbsko-maďarskej hranici koncom jesene zahatajú cestu.

Uplynulú nedeľu v Maďarsku zaznamenali rekordných vyše dvetisíc ilegálnych prekročení hranice za jediný deň. Celkovo už do Maďarska tento rok vstúpilo 120-tisíc migrantov, čo je takmer trojnásobne viac než vlani za celých 12 mesiacov. Pravda, po registrácii zvyčajne do dvoch dní už cez Rakúsko smerovali ďalej do Nemecka či severnej Európy. V prijímacích strediskách pre utečencov sa v Maďarsku dlhšie zdržiava len asi 4 500 žiadateľov o azyl.

Postavenie plota na hraniciach nevíta Európska komisia ani maďarská opozícia. Podľa Bruselu i Orbánových domácich kritikov nejde o vhodnú a účinnú odpoveď na utečeneckú krízu, ktorej Európa čelí. „Zriadením rôt pohraničných lovcov Viktor Orbán priznal, že železná opona za 22 miliárd forintov (71 miliónov eur) nestojí za nič. Drôtený plot je len rekvizitou veľmi drahého politického cirkusu, ktorou chce vláda zakryť svoju neschopnosť, účet však predloží ľuďom v Maďarsku,“ uviedla vo vyhlásení opozičná socialistická strana.

Kriticky komentoval vyslanie policajných posíl na hranice aj denník Népszabadság. „Vláda vnáša čoraz viac násilných prvkov do zápasu proti utečencom, migrantom a prisťahovalcom. Kriminalizuje ilegálne prekročenie hranice, robí nábor ozbrojených strážcov do utečeneckých táborov a teraz ešte majú prísť pohraniční lovci. Tí budú mať isto strelné zbrane, veď bez nich nie je lovec lovcom. Kam to dospeje, nevedno. Môžeme len dúfať, že nemienia aj strieľať, lebo verbálne už majú dosť munície,“ varuje ľavicový denník.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #plot #Srbsko #utečenci