Macedónsko vyhlásilo na hraniciach stav núdze

Macedónsko vo štvrtok vyhlásilo stav núdze v severných aj južných pohraničných oblastiach a na hraniciach zároveň posilnilo bezpečnosť, čím zabránilo tisíckam migrantov vo vstupe na svoje územie. Informovala o tom agentúra AP.

20.08.2015 16:28
macedonsko, migranti Foto: ,
Macedónsky policajt blokuje migrantov v "krajine nikoho" pri meste Gevgelija.
debata (5)

Macedónska vláda do týchto oblastí nasadila vojakov, aby tak zastavila obrovský prílev migrantov. Tisícky utečencov teraz uviazli v „krajine nikoho“ – na území medzi Macedónskom a Gréckom, neďaleko macedónskeho mesta Gevgelija, odkiaľ sa plánovali dostať vlakmi k srbskej hranici a následne do Maďarska, členskej krajiny Európskej únie.

„Očakávame, že zapojenie armády bude mať za následok dva želané javy – zvýši sa bezpečnosť našich občanov v dvoch regiónoch a pri zaobchádzaní s osobami žiadajúcimi o azyl bude zároveň možný komplexnejší prístup,“ uviedol hovorca macedónskeho ministerstva vnútra Ivo Kotevski, ktorého citovala agentúra Reuters.

Macedónsko sa v uplynulom období stalo hlavnou tranzitnou krajinou pre migrantov smerujúcich cez Grécko do bohatších krajín Európskej únie. Len v priebehu júla cez túto balkánsku krajinu prešlo už takmer 39-tisíc migrantov, pochádzajúcich prevažne zo Sýrie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Macedónsko #migranti