Počet obetí nehody stíhačky v Anglicku vzrástol na jedenásť

Pri sobotňajšom páde historické stíhačky na rušnú diaľnicu v južnom Anglicku zahynulo podľa najnovšej bilancie pravdepodobne najmenej 11 ľudí. Oznámila to v nedeľu pre BBC miestna polícia, ktorá miesto nešťastia stále prehľadáva a nevylúčila, že obetí by mohlo pribudnúť.

22.08.2015 16:48 , aktualizované: 23.08.2015 17:23
debata (24)

Britské médiá zatiaľ zverejnila mená a fotografie prvých troch obetí, mladých mužov, z ktorých jeden pracoval ako kondičný tréner a dvaja boli futbalisti hrajúci regionálnu súťaž. Pilot, ktorý je kapitánom spoločnosti British Airways, podľa polície zostáva v kritickom stave v rukách lekárov. Z nemocnice bolo v nedeľu prepustených 13 ľahko zranených.

Polícia plánuje v pondelok nasadiť žeriav, ktorý odprace vraky vyhorených áut. Podľa denníka The Telegraph očakáva, že objavia ďalšie telá.

Jednomiestne britské prúdové stíhacie lietadlo z 50. rokov minulého storočia Hawker Hunter sa zrútilo počas leteckej prehliadky pri nevydarenom akrobatickom prvku. Všetkých jedenásť obetí zahynulo na mieste, jedného človeka previezli v kritickom stave do nemocnice a 14 ľudí sa zranilo ľahko.

Stroj začal po páde horieť a z miesta stúpal hustý čierny dym. Pilota ľudia vytiahli z horiacich trosiek. Všetky obete a zranení sa nachádzali na ceste, kde po dopade stroja vypukol rozsiahly požiar.

Matka s dvoma deťmi, ktorá šoférovala auto po diaľnici A27, BBC povedala, že videli, ako lietadlo prudko klesá a tesne ich míňa, potom sa vraj rozlomilo a vzbĺkol mohutný požiar. Povedala, že utekala s deťmi preč z auta, pretože boli iba 15 metrov od miesta dopadu.

Polícia diaľnicu uzavrela a upozornila vodičov, aby použili obchádzku.

Podľa jedného zo svedkov robil pilot akrobatický prvok, ale už ho nestihol dokončiť. Stroj sa zrútil na diaľnicu a skončil v priľahlom lesíku. „Hunter vzlietol z letiska, preletel nám nad hlavou a začal robiť premet, aby sa vrátil naspäť na letisko. Ale keď bol dole, zdalo sa, že stráca výkon a spadol na zem bruchom dole,“ popísal britskej tlači svedok havárie Tony Wallace.

Je to už druhý podobný incident na leteckej šou v Shorehame v uplynulých rokoch. V septembri 2007 tam počas rekonštrukcie bitky o Britániu zahynul 49-ročný kaskadér Brian Brown, stvárňujúci filmového Jamesa Bonda. Havaroval na lietadle Hurricaine z druhej svetovej vojny.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #nehoda #anglicko