Na východe Číny vybuchla továreň, 9 zranených

Výbuch otriasol chemickou továrňou vo východočínskej provincii Šan-tung. Zranenia utrpelo deväť ľudí. Oznámili to štátne médiá.

22.08.2015 18:54 , aktualizované: 22:03
debata (15)

Asi 10 požiarnych áut a 150 hasičov bojuje po výbuchu s plameňmi v chemicko-technologickom závode Žun-sing, citovala agentúra DPA čínsku štátnu agentúru Sinchua.

Uviedla, že otras z výbuchu bolo cítiť v okruhu piatich kilometrov, iba kilometer od výbuchu sa nachádza sídlisko. Požiar už je „pod kontrolou“.

Medzičasom vzrástol na 121 počet obetí na životoch z minulotýždňových rozsiahlych výbuchov v sklade chemických látok v prístave Tchien-ťin v severovýcghodnej Číne a 54 ľudí je stále nezvestných. Z potvrdených mŕtvych je 67 požiarnikov a sedem policajtov, uviedla čínska tlačová agentúra Sinchua.

Asi 640 ľudí zostáva naďalej hospitalizovaný, vrátane 48 s veľmi vážnymi zraneniami, ktoré im spôsobili viacnásobné výbuchy dňa 12. augusta.

Čínske úrady uviedli, že prítomnosť kyanidov vo vzorkách odobraných z riek a pobrežných vôd nedosahuje toxických hladín a kontaminácia po výbuchu nepredstavuje pre verejnosť žiadne riziko. Na odstraňovaní nebezpečných chemikálií a čistení oblasti po výbuchoch pracuje asi 4460 vojakov a policajtov.

Zástupca starostu mesta Tchien-ťin, Teng Siao-wen, povedal, že tisíce mŕtvych rýb, ktoré vyplavilo more na breh šesť kilometrov od miesta výbuchov, nezomrelo zrejme na otravu, ale na deficit kyslíka.

V sklade spoločnosti Ruihai International Logistics, bolo uložených asi 40 rôznych chemických látok vrátane 500 ton horľavých materiálov a 700 ton vysoko toxických látok – prevažne kyanidu sodného, oznámila Sinchua.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #výbuch #továreň