Porošenko vyzval strany, aby podporili návrhy ústavných zmien

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval v nedeľu všetky politické sily krajiny, aby podporili jeho návrhy na zmeny v ústave, ktoré by mali pomôcť ukončiť konflikt na východe Ukrajiny a poraziť "ruského agresora".

23.08.2015 13:37
Petro Porošenko Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas júlového emotívneho prejavu v parlamente, v ktorom presviedčal poslancov o potrebe ústavných zmien.
debata (35)

Porošenko vystúpil s touto výzvou na slávnostnom vztýčení štátnej vlajky, ktorá sa uskutočnila v predvečer Dňa nezávislosti. Agentúra Reuters konštatovala, že prezident využil túto slávnosť, aby u koaličných partnerov loboval za ústavné zmeny, na základe ktorých by východoukrajinské oblasti naklonené separatistickým silám získali osobitný štatút.

O návrhu ústavných zmien sa bude v prvom čítaní hlasovať 31. augusta. Návrh prejde do druhého čítania len za predpokladu, že ho podporí 226 poslancov, pripomenul Reuters. Agentúra súčasne dodala, že viacero koaličných spojencov je pod tlakom časti polovojenských oddielov, ktoré bojujú na východe Ukrajiny na strane vládnych síl a odmietajú akékoľvek ústupky voči separatistom.

Prezident vo svojom prejave pripomenul „ukrajinskú krv preliatu na východe Ukrajiny“, pričom zo strát na životoch obvinil „ruského agresora“, a vyzval koaličné strany v parlamente, aby sa spojili „pre dobro Ukrajiny“.

Navrhovaná decentralizácia, na základe ktorej dostanú regióny viac právomocí, je aj súčasťou mierovej dohody podpísanej vo februári v bieloruskom Minsku. Reuters pripomína, že Porošenko by mal v pondelok v Berlíne na stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom referovať o opatreniach, ktoré už vedenie krajiny podniklo v rámci plnenia minských protokolov.

V pondelok si Ukrajina pripomenie Deň nezávislosti. V súvislosti s tým boli posilnené policajné hliadky a v pohotovosti sú aj armádne jednotky na východe krajiny.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Porošenko