Čínski a ruskí vojaci nacvičovali prehliadku k výročiu konca vojny

Tisíce vojakov z Číny, Ruska a ďalších krajín nacvičovali v nedeľu v Pekingu veľkolepú vojenskú prehliadku, ktorá sa v čínskej metropole uskutoční 3. septembra pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

23.08.2015 13:53
čína, rusko, vojenská prehliadka Foto: ,
Prelet lietadiel počas nácviku vojenskej prehliadky v čínskom Pekingu.
debata (4)

Počas nedeľného nácviku bolo centrum Pekingu uzavreté pre verejnosť. Na fotografiách zverejnených na sociálnych sieťach bolo napríklad vidieť, ako po Námestí Tchien-an-men prechádzali čínske transportné vozidlá na prevoz rakiet, či ako tadiaľ pochodovali vojaci s vlajkami Mongolska a Kuby.

Nad námestím prelietavali bojové stíhačky a vojenské vrtuľníky vo vzduchu vytvorili číslo „70“, uviedla agentúra AP.

Podľa správ oficiálnych čínskych médií sa na dnešnej generálke zúčastnilo vyše 10-tisíc príslušníkov čínskej armády, 500 vozidiel a okolo 200 lietadiel a helikoptér.

Plánovaná prehliadka k výročiu konca vojny má byť podľa agentúry AP demonštráciou rýchlo rastúcej vojenskej moci Pekingu. Uskutoční sa v čase, keď je komunistická Čína čoraz asertívnejšia v presadzovaní svojich sporných územných nárokov v Juhočínskom a Východočínskom mo­ri.

Podľa čínskych médií na prehliadke bude participovať aj Bielorusko, Kazachstan, Mexiko a viac ako desať ďalších krajín.

Pozvánky, ktoré krajina rozoslala väčšine svetových lídrov, zatiaľ prijali len ruský prezident Vladimir Putin, český prezident Miloš Zeman, egyptský vodca Abdal Fattáh Sísí, prezident Mongolska Cachjagín Elbegdordž, ale aj bližšie nešpecifikovaní lídri zo štátov strednej Ázie. Svoju účasť na prehliadke ešte zvažuje juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #70. výročie konca druhej svetovej vojny