Saakašvili môže začať kupovať kravaty

Známa fotografia, na ktorej v tom čase gruzínsky prezident Michail Saakašvili a dnes gubernátor Odeskej oblasti žuje svoju červenú kravatu, je opäť na scéne. Bolo to v čase keď ho informovali, že ruské jednotky sú iba 30 kilometrov od Tbilisi. Tentoraz je to v súvislosti so špekuláciami, podľa ktorých už na jeseň môže v kresle ukrajinského premiéra vymeniť Arsenija Jaceňuka. Nielen v Kyjeve sa však šepká aj o terajšej šéfke Národnej banky Ukrajiny Natalii Jaresko.

23.08.2015 18:00
debata (142)
V auguste 2008 prerušil rozhovor vtedajšieho... Foto: EXILEDONLINE.COM
Saakašvili, ukrajina V auguste 2008 prerušil rozhovor vtedajšieho prezidenta Michaila Saakašviliho so spravodajcom BBC telefonát. Informovali ho o postupujúcej ruskej armáde. Prezident zabudol, že kamera ho stále sníma, a reagoval nečakane. Následne BBC zverejnila zábery, ktoré obišli celý svet.

„Michail Nikolozovič môže začať s nákupom nových kravát v súvislosti so skorým presťahovaním sa na Ulicu Hruševského (nachádza sa tam sídlo vlády – pozn. red.),“ napísal na jednej zo sociálnych sietí ukrajinský politológ Michail Pavliv, citovaný portálom FAN. Je presvedčený , že dni Jaceňuka ako premiéra sú zrátané. Mohla by to potvrdzovať ponuka, podľa ktorej by mal šéfovať ukrajinskej národnej banke. Ibaže v tejto súvislosti agentúra UNIAN nevylúčila, že práve terajšia šéfka banky Natalia Jaresko by mohla byť novou ukrajinskou premiérkou.

Aj podľa politológa Michaila Pavliva v snahe vyjsť v ústrety americkým nielen politickým sponzorom Jaceňuk nešetrí nadprácou a to začína mnohým prekážať. V prípade, že by Jaceňuk prijal ponuku šéfa banky, neprišiel by však nakrátko, rovnako ako jeho ľudia v zahraničí. Ako stimul, pripomína ukrajinský portál FAN, im totiž ponúkajú o. i. kontrolu nad 240 miliardami hrivien (vyše 10,3 miliardy eur), ktoré spravuje Fond garantovaných vkladov.

Nie je to tak dávno, čo premiér Jaceňuk z tribúny kyjevského Majdanu hovoril o guľke do vlastnej hlavy v prípade, že mu to s kabinetom, ktorý charakterizoval ako „vládu samovrahov“, nevyjde. Teraz mu ponúkajú "elegantný“ ústup. K ponuke sa ešte premiér síce nevyjadril, ale je tu možnosť vyhnúť sa zodpovednosti za stále nesplnené sľubované najmä ekonomické reformy.

Michail Nikolozovič môže začať s nákupom nových kravát v súvislosti so skorým presťahovaním sa na Ulicu Hruševského.
Michail Pavliv, ukrajinský politológ

Stále opakované „za všetko môže Janukovyč“ už nezaberá na širokú ukrajinskú verejnosť, ktorá aj v politickej oblasti čoraz viac smeruje síce k jednotnej Ukrajine, ale s veľkými právomocami jednotlivých regiónov bez ohľadu na to, či ide o západ, stred alebo východ krajiny. Nespokojní sú nielen občania, ale aj čoraz viac poslancov v parlamente vrátane Jaceňukovho Národného frontu. Práve prípadný odchod z postu premiéra by Jaceňukovi mohol umožniť venovať sa rastu slabej podpory jeho Národného frontu zo strany verejnosti. A bude mať čo robiť, pretože dosahuje sotva dve percentá. V tejto súvislosti už v posledných dňoch badať pohyb na politickej scéne v Kyjeve. Konkrétne plánované spojenie strany Solidarita – Blok Petra Porošenka so stranou UDAR Vitalija Klička, dnes starostu Kyjeva a bývalého boxerského majstra sveta.

„Kučma budoval KSSZ, Juščenko Našu Ukrajinu, Janukovyč Stranu regiónov a teraz Porošenko buduje monštrum s mizernými preferenciami,“ reagoval cez postavy ukrajinských prezidentov na pohyb Dmitrij Simanskij z Ukrajinského vlasteneckého združenia v rozhovore pre televíziu 112 Ukrajina. Podľa neho zjednocujúci proces namiesto očakávaného rastu voličskej podpory ich v tomto smere stiahne ku dnu.

"Na každého z nich bude padať zodpovednosť toho druhého. Napríklad Kličko s jeho tzv. peknou politikou v Kyjeve ako plánovaný šéf zjednoteného subjektu (Udar – Blok Petra Porošenka) spôsobí pokles podpory vlastnej strany. Porošenka, ktorý sa doteraz nemôže rozhodnúť, či s Ruskom bojujeme, alebo obchodujeme, čaká rovnaký vývoj. A Jaceňuka s jeho tzv. umením efektívne pracovať stihne rovnaký osud,“ dodal Simanskij, citovaný ukrajinskou agentúrou UNIAN.

© Autorské práva vyhradené

142 debata chyba
Viac na túto tému: #Saakašvili #Ukrajina #kravata