V Johannesburgu odsúdili Čecha Radovana Krejčířa

Súd v Johannesburgu uznal vinu Čecha Radovana Krejčířa v prípade pokusu o vraždu, únosu a prechovávania drog. Pre Krejčířa je to vôbec prvé odsúdenie v Juhoafrickej republike. Výšku trestu zatiaľ neoznámili. O verdikte informoval spravodajský portál eNCA.

24.08.2015 12:32
debata (1)

Prípad sa týka únosu a mučenia brata drogového dílera, ktorý zmizol aj s 25 kilogramami pervitínu, ktorý podľa obžaloby pre českého podnikateľa prevážal. Krejčíř v minulosti vinu opakovane odmietol.

Českej televízii po dnešnom rozhodnutí súdu povedal, že lož a ​​nenávisť zvíťazila nad pravdou a láskou.

Súd vo verdikte uviedol, že Krejčíř je vínný z únosu, pokusu o vraždu a tiež z pokusu o držanie drog. Jeho blízky spolupracovník Desai Luphondo bol uznaný vinným z držania drog.

Krejčíř podľa obžaloby spolu s niekoľkými ďalšími ľuďmi uniesol, mučil a pokúsil sa zabiť Bhekiho Lukheleho. Ten Krejčířa na súde označil za muža, ktorý ho kopal a polieval vriacou vodou. Podľa prokuratúry tak chcel Krejčíř zistiť, kde sa nachádza Lukheleho brat, ktorý zmizol aj s 25 kilogramami pervitínu, ktoré údajne pre českého podnikateľa prevážal.

Sudca Colin Lamont vyhlásil, že prijal výpoveď Lukheleho a verí tomu, že bol unesený, štyri dni zadržiavaný a mučený. Dodal tiež, že Lukheleho identifikáciu Krejčířa potvrdili ďalšie svedkovia.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Presťahoval sa tam zo Seychel, kam utiekol o dva roky skôr pred policajným vyšetrovaním v Česku. V Južnej Afrike, kde ho spájajú s radom zločinov, požiadal o azyl, čo komplikuje českú žiadosť o jeho vydanie. Až do vyriešenia azylového konania nemôže byť deportovaný. Vo vlasti ho medzitým odsúdili na 10,5 roka väzenia za viac než polmiliardový daňový únik.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Radovan Krejčíř #Johannesburg