USA: Zastrelil dvoch novinárov a potom aj seba

Dvoch televíznych novinárov v stredu zastrelil v americkom štáte Virgínia ich bývalý kolega. Pálil počas rozhovoru, ktorý ich stanica vysielala v priamom prenose. Strelcom je bývalý zamestnanec televízie. Po naháňačke s políciou zbraň obrátil proti sebe. V nemocnici zraneniam podľahol.

26.08.2015 15:31 , aktualizované: 22:09
debata (187)

Páchateľa zachytila kamera. Policajné zložky útočníka identifikovali ako Vestera Flanagana. Muž po streľbe unikal v aute. Polícia spresnila, že podozrivý zišiel z cesty, keď ho prenasledovali, a havaroval. Našli ho so strelným poranením a v kritickom stave previezli do nemocnice. Tam zraneniam podľahol.

41– ročný muž pracoval pre televíznu stanicu WDBJ ako reportér a používal meno Bryce Williams. Z televízie ho vyhodili, dôvody nie sú známe.

Po streľbe na novinárov niekto, kto podľa vlastných slov zločin nafilmoval, zverejnil video na internete – zdalo sa, že bolo nakrútené z pohľadu strelca.

Videá boli zverejnené na účte na Twitteri a na Facebooku, ale čoskoro boli odtiaľ odstránené. Jedno video jasne zachytávalo ručnú strelnú zbraň, pričom filmujúca osoba sa približovala k televíznej reportérke Alison Parkerovej.

Reportérka televízie WDBJ počas útoku. Snímka... Foto: Reuters
Virgínia, streľba, novinári Reportérka televízie WDBJ počas útoku. Snímka vznikla na základe videa, ktoré bolo zverejnené na facebookovom profile podozrivého strelca Bryca Williama.

Streľba sa odohrala, keď reportérka stanice WDBJ7 robila naživo vysielané interview so ženou o rozvoji turistického ruchu pri príležitosti 50. výročia vybudovania jazera Smith Mountain Lake. O 6.45 ráno miestneho času sa ozvali výstrely a kameraman Ward cítil, že jeho kamera padá na zem, ale utekal preč. Záber kamery zachytil rozmazane muža v tmavom oblečení, ako pozerá do kamery a v pravej ruke drží zbraň.

Medzitým hovorca televízie WDBJ Mike Morgan poskytol ďalšie podrobnosti o zabitých novinároch. Dvadsaťsedemročný Ward, akčný človek, bol zasnúbený s produkčnou tejto televízie Melissou Ottovou. V televízii pracoval štyri roky.

Pri streľbe v nákupnom centre, s výhľadom na umelo vytvorené jazero Smith Mountain Lake, zahynula aj 24-ročná reportérka Parkerová, ktorej priateľom bol moderátor stanice Chris Hurst. Ten na Twitteri napísal, že hoci svoj vzťah nezverejnili, boli do seba zamilovaní a nedávno sa nasťahovali do spoločného bytu. „Chceli sme sa vziať. Práve sme oslávili jej 24. narodeniny,“ dodal moderátor.

Počas prenosu zaznelo niekoľko výstrelov a krik člena televízneho štábu. Potom bolo vysielanie prerušené, informovala televízia CNN, ktorá s kanálom WDBJ7 spolupracuje. Podľa televízie, žena s ktorou novinárka robila rozhovor, útok prežila. Strelec ju zasiahol do chrbta, podstúpila operáciu a je v stabilizova­nom stave.

Podľa generálneho riaditeľa televízie WDBJ7, v ktorej novinári pracovali, motív činu nie je známy.

Agentúra AP informovala, že podozrivý z vraždy televíznej reportérky a kameramana zažaloval bývalého zamestnávateľa pre obvinenia z rasovej diskriminácie v marci 2000 na severe štátu Florida. V žalobe sa uvádzalo, že produkčný ho v roku 1999 nazval „opica“ a zamestnanci podobne nazývali aj ďalších černošských kolegov.

Flanagan tiež v žalobe tvrdil, že nemenovaný belošský nadriadený vyhlásil, že černosi sú leniví, lebo nevyužili štipendiá a teda možnosť študovať na univerzite.

Televízia vo všeobecnosti odmietla tieto obvinenia z diskriminácie a uviedla, že mala legitímne a oprávnené dôvody na ukončenie pracovného pomeru s Flanaganom – zlý pracovný výkon, nevhodné správanie voči spolupracovníkom, odmietanie plniť príkazy, používanie nadávok a rozpočtové dôvody.

Biely dom: Streľba na novinárov dokazuje potrebu reformy zákona o zbraniach

Biely dom vyhlásil, že streľba na dvoch televíznych žurnalistov dokazuje, že násilie páchané strelnými zbraňami je v Spojených štátoch už príliš bežné, a preto treba podniknúť kroky na sprísnenie zákonov o zbraniach.

„Toto je ďalší príklad násilia páchaného strelnými zbraňami, ktoré je až príliš bežné,“ uviedol podľa tlačovej agentúry DPA hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Hovorca vyzval americký Kongres, aby sa znovu začal zaoberať opatreniami na reguláciu strelných zbraní, ktoré presadzoval prezident Barack Obama po masakre z roku 2012 na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut, ale vtedy ich zákonodarcovia odmietli.

„Sú veci, ktoré diktuje zdravý rozum a ktoré môže urobiť iba Kongres, aby sa obmedzilo násilie páchané strelnými zbraňami,“ dodal Earnest.

187 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #novinári