Popoluška z Dvojičiek podľahla rakovine

Žena, ktorú preslávila fotografia z okamihu jej úniku z padajúcich newyorských Dvojičiek 11. septembra 2001, zomrela na rakovinu. Snímka sa postarala o to, že Marcy Bordersová dostala prezývku Dust Lady, Zaprášená pani alebo Popoluška.

26.08.2015 16:00
debata (34)
Slávna snímka Marcy Bordersovej  - Dust Lady z... Foto: Profimedia
Marcy Borders, Dust Lady Slávna snímka Marcy Bordersovej - Dust Lady z 11. septembra 2001.

Príbeh Marcy Bordersovej obletel spolu s jej snímkou celý svet. Osudného 11. septembra 2001 sa druhý raz narodila, keď po ohlušujúcom náraze lietadla do budovy jedného z mrakodrapov neposlúchla príkaz šéfa, aby neopustila kanceláriu. Keď dobehla dole z 81. poschodia severnej veže Svetového obchodného centra, z kancelárie Bank of America, niekto ju chytil za ruku a odtiahol na recepciu vedľajšej budovy. Tam si ju všimol fotograf agentúry AFP a tak vznikla ikonická snímka. Fotografia znovu zapĺňa dnes stránky svetových médií, ktoré rekapitulujú jej neľahký život.

Marcy Bordersová si síce zachránila život, ale po ďalšie roky ju nič dobré nečakalo. „Nemohla som takmer desať rokov pracovať a do roku 2011 som bola úplne zničená,“ povedala Bordersová denníku The New York Post. „Vždy, keď som zbadala lietadlo, prepadla som panike,“ cituje ju BBC. Z Bordersovej sa stala alkoholička a prípad pre psychiatrickú kliniku. Prišla o prácu, opustil ju manžel s dcérkou, o syna sa musela postarať jej matka. Strach a úzkosť ju opustil až po odvykacej liečbe a po tom, ako americké komando v apríli 2011 zlikvidovalo šéfa teroristickej siete Al-Kajdá Usamu bin Ládina. Dust Lady sa dlho obávala, že Ládin určite podnikne ďalšie hrozivé teroristické útoky.

V čase, keď sa Bordersová začala vracať do normálneho života, jej lekári diagnostikovali rakovinu žalúdka. Žena aj jej blízki boli presvedčení, že za jej ochorenie môžu splodiny, ktorých sa nadýchala počas úteku z rúcajúcej sa budovy.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #11. september #WTC #Svetové obchodné centrum #Marcy Bordersová