Prezident Južného Sudánu podpísal mier s povstalcami

Juhosudánsky prezident Salva Kiir podpísal mierovú dohodu, ktorá má ukončiť 20 mesiacov trvajúci konflikt medzi povstalcami a vládou. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie svedka, ktorý sa na ceremónii zúčastnil.

26.08.2015 17:18
Južný Sudán Foto: ,
Juhosudánsky prezident Salva Kiir (vpravo) a vodca povstalcov Riek Machar na archívnej fotografii z roku 2010.
debata

Prezident dohodu podpísal na ceremónii v juhosudánskej metropole Džuba, a to za prítomnosti prezidentov Kene, Ugandy a tiež etiópskeho premiéra. Teda afrických lídrov, ktorí obom stranám pomáhali sprostredkovať rokovania. Vodca povstalcov Riek Machar mierovú dohodu podpísal v etiópskej metropole Addis Abeba ešte minulý týždeň, dopĺňa Reuters.

Násilnosti medzi stúpencami Salvu Kiira a prívržencami vodcu povstalcov Rieka Machara si od vypuknutia občianskeho konfliktu v decembri 2013 vyžiadali desaťtisíce mŕtvych. Vláda i povstalecké skupiny boli obviňované z rozsiahlych zverstiev na civilnom obyvateľstve, často páchaných na základe etnickej príslušnosti.

Krajinu na podpísanie dohody vyzývali aj Spojené štáty, v opačnom prípade jej hrozili politickými sankciami a embargom na dovoz zbraní.

debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #mier #Južný Sudán #Salva Kiir #Riek Machar