Trhy padli. Čínsky režim vydrží

Nič nemalo narušiť čínske oslavy konca druhej svetovej vojny. Peking zorganizuje 3. septembra veľkú vojenskú prehliadku pri príležitosti 70. výročia víťazstva nad japonskou agresiou a fašizmom.

27.08.2015 07:20
čína, vojaci, vojačky, armáda, vojenská... Foto:
Čínske vojačky pochodujú pred bilbordom s prezidentom Si Ťin–pchingom. Režim v Pekingu chystá veľkú vojenskú prehliadku k príležitosti ukončenia druhej svetovej vojny, ale zároveň musí riešiť krízu na akciovom trhu.
debata (51)

Komunistický režim je síce schopný rozohnať prípadné dažďové mraky, ale trhy mu pripomenuli, že nie všetko sa dá ovládať. Čínski lídri to budú musieť vziať podľa odborníkov do úvahy. Od 12. júla sa hlavný index čínskeho akciového trhu prepadol o 40 percent.

"Štátne médiá píšu, že je všetko v poriadku a akým skvelým lídrom je prezident Si Ťin-pching. Ale bežní obyvatelia sa na to asi dívajú trocha inak,“ pripomína Po Č'-jüe, riaditeľ Novozélandského centra pre výskum súčasnej Číny.

"Spôsob, akým Si manažuje ekonomiku, a ako dáva do popredia prehliadku ku koncu vojny, sa ľuďom až tak nepáči. Číňania nemajú pocit, že práve teraz je správny čas na oslavy. Práve boli svedkami katastrofy v Tchien-ťine (pri výbuchoch v skladoch v tomto meste zahynulo 135 ľudí, pozn. red.). Akciové trhy padajú a Čína má aj iné ekonomické problémy. A v tejto situácii chce režim vojenskou prehliadkou osláviť, aký je mocný,“ vysvetlil pre Pravdu Po.

Prezident Si prevzal kontrolu nad krajinou v roku 2012. Vedenie čínskych komunistov je skôr kolektívne. Si je však podľa mnohých pozorovateľov azda najmocnejším vládcom od čias Mao Ce-tunga. Od nástupu k moci dokázal balansovať medzi minulosťou a budúcnosťou.

Na jednej strane sa zaujímal o ekonomické reformy, na strane druhej komunistická strana pod vedením Siho sprísnila ideologickú disciplínu a cenzúru. Medzi ľuďmi si získal popularitu protikorupčnou kampaňou. Nie je však jasné, nakoľko v nej ide v prvom rade o to, aby Si jej prostredníctvom ešte viac posilnil svoju moc.

"Pre legitimitu strany je veľmi dôležité, aby režim pokračoval v poskytovaní čoraz lepšieho životného štandardu pre obyvateľov Číny. Preto môže byť súčasná situácia vážnym problémom pre režim,“ myslí si Steve Tsang, profesor čínskych štúdií na Nottinghamskej univerzite.

"Je veľmi ťažké povedať, nakoľko strana dokáže zvládnuť tento test. Ak však budú súčasné ekonomické a finančné problémy pokračovať nasledujúci rok či dva, vláda komunistov, ako ju poznáme teraz, sa dostane pod tlak. Ale tak ďaleko ešte naozaj nie sme,“ pripomenul pre Pravdu Tsang.

Nie je však vylúčené, že pre ekonomické problémy budú v Číne padať hlavy. Denník Financial Times dokonca špekuluje, že obetným baránkom by sa mohol stať premiér Li Kche-čchiang. Je však veľmi nepravdepodobné, že by sa čínski komunisti urýchlene rozhodli pre výrazné zmeny. Prípadná obmena lídrov sa tak dá očakávať až v roku 2017 na kongrese strany.

"Samotný pád akciového trhu nie je až taký vážny problém pre vládu,“ povedal pre Pravdu expert na čínsku ekonomiku Michael Pettis. "Súčasné dianie však podkopáva regulačné snahy v súvislosti s dlhom, ktorému Čína čelí. A panika na akciovom trhu ukazuje, že pre krajinu bude omnoho zložitejšie robiť ekonomické zmeny, ako mnohí predpokladali,“ vyhlásil Pettis, ktorý vyučuje na Pekinskej univerzite.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Čína