Maďarský plot je deravý

Z prvej línie plota na 177 kilometrov dlhej maďarsko-srbskej hranici už chýbajú iba posledné úseky, ktoré majú byť do utorka hotové. Tri na seba uložené kotúče žiletkového ostnatého drôtu však záplavu utečencov nedokážu zhatiť.

27.08.2015 09:00
Maďarsko, plot, utečenci, Foto:
Sýrski utečenci podliezajú hraničný plot pri maďarskej obci Röszke.
debata (10)

V Maďarsku padá rekord za rekordom. V utorok do krajiny zo Srbska vstúpilo 2 533 migrantov, o pätinu viac ako deň predtým, keď zaznamenali dovtedy najvyšší počet ilegálnych prechodov hranice. Budapešť teraz rieši, ako sa pred utečeneckou vlnou brániť do konca novembra, dokedy má trvať výstavba druhej, tri a pol metra vysokej – a už oveľa ťažšie priechodnej – línie pohraničnej zábrany.

Do polovice septembra sa chystá posilniť tisícku policajtov slúžiacich pri srbskej hranici o vyše 2 100 príslušníkov novovznikajúcich takzvaných rôt pohraničných lovcov. K dispozícii dostanú vrtuľníky, oddiely jazdcov i psovodov. Keďže strážcov poriadku je v súčasnej krízovej situácii nedostatok, takmer polovicu mobilných rôt budú tvoriť poslucháči policajných stredných škôl. Premiér Viktor Orbán však zvažuje aj nasadenie armády.

„Maďarská vláda a národnobezpečnostný kabinet prediskutovali otázku, ako by mohla byť nasadená armáda na pomoc pri ochrane hraníc Maďarska a Európskej únie,“ oznámil v stredu hovorca vlády Zoltán Kovács. „Na budúci týždeň by mimoriadne zasadanie parlamentu malo prerokovať použitie armády. Tá totiž nemôže byť nasadená inak, ako so súhlasom parlamentu,“ pripomenul.

Fidesz podľa podpredsedu národnobezpeč­nostného a branného výboru parlamentu Szilárda Németha navrhne, aby armáda mohla plniť úlohy spojené s ochranou hraníc a s prisťahovalec­tvom. Keďže vláda premiéra Orbána už nemá dvojtretinovú väčšinu, podľa Németha sa na zmenu ústavného zákona pokúsi získať aj podporu opozičných strán.

„Na budúci týždeň sa ukáže, kto sú tí zákonodarcovia, ktorí podporujú ilegálnych migrantov na úkor Maďarov,“ citoval ho portál Origo. Kým socialisti signalizovali, že s nasadením armády na hraniciach nesúhlasia, krajne pravicový Jobbik včera oznámil, že sám predloží návrh ústavnej zmeny, ktorá by umožnila nasadenie vojska na ochranu hraníc.

Na mimoriadnej schôdzi parlamentu chce Fidesz presadiť aj odstrašujúce sprísnenie paragrafov trestného zákonníka týkajúcich sa nelegálnej migrácie. Ilegálne prekročenie hranice či poškodenie bezpečnostnej zábrany, čo sa momentálne považuje len za priestupok, by malo byť prekvalifikované na trestný čin so sadzbou troch až štyroch rokov straty slobody.

Kritici vlády sa jej ironicky pýtajú, či už začala stavať desiatky nových väzníc. Od začiatku tohto roka totiž už do Maďarska ilegálne vstúpilo viac ako 141-tisíc migrantov, prevažne Sýrčanov, Afgancov a Pakistancov. Množia sa aj prípady poškodzovania plota na srbskej hranici.

Na viacerých miestach ho utečenci prestrihli. Kotúče ostnatého drôtu však zvyčajne nadvihnú. Ak hroty žiletiek dôkladne neprekryjú spacími vakmi či bundami, tak im pri podliezaní pol druha metra vysokej zábrany hrozí, že sa porežú, ľudí, ktorí utekajú pred vojnou a terorom islamistických fanatikov, to však nemôže zastaviť.

„Nadvihli sme ostnatý drôt a prekĺzli sme,“ povedal včera spravodajcovi agentúry AP Sýrčan Odei. „Boli sme tu od utorka. Sme veľmi hladní. Nie je tu jedlo, nie sú tu lieky pre deti, nie je tu nič. Sme veľmi vyčerpaní,“ dodal člen asi desaťčlennej skupiny utečencov, ktorí si malé deti podávali z rúk do rúk nad hraničným plotom.

So záplavou nových migrantov si maďarské úrady už často nevedia rady. V preplnenom záchytnom centre v pohraničnej obci Röszke včera musela zasiahnuť polícia slzotvorným plynom proti asi dvom stovkám búriacich sa cudzincov. V stredisku s kapacitou tisíc ľudí sa tiesnili až dve tisícky prišelcov. Na vybavenie formalít museli aj s deťmi dlhé hodiny čakať na daždi. Ich nespokojnosť vyvolalo aj to, že od nich v rámci registrácie berú odtlačky prstov.

Práve tomu sa mnohí chcú vyhnúť. Pokúšajú sa prekĺznuť popri policajných hliadkach, aby o azyl mohli požiadať až vo svojej cieľovej krajine. Obávajú sa totiž, že ich z Rakúska, Nemecka či zo Škandinávie vyhostia späť do Maďarska. „Môj brat je vo Švédsku,“ povedal jeden migrant, ktorý si neželal byť menovaný.

„Vravel mi, že si mám radšej odrezať ruky, než by som mal dať odtlačky prstov Maďarom. Takže sa snažíme dostať do Rakúska bez toho, aby na nás narazila maďarská polícia,“ povedal pre agentúru Reuters. Prekonať plot alebo ho obísť po železničnej trati, či cez rumunsko-srbsko-maďarské trojhraničie bez väčších problémov zvládajú tisíce utečencov. Mnohí uniknú aj preťaženým policajným hliadkam.

Práve preto majú hranicu posilniť takzvaní pohraniční lovci. Tieto jednotky majú byť dobre technicky vybavené, okrem iného vodnými delami. Používať budú môcť rôzne donucovacie prostriedky, paľbu zo strelných zbraní však budú mať zakázanú.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #plot #utečenci