Zadlženej Ukrajine zoškrtajú dlhy

Ukrajina po siedmich mesiacoch tvrdých vyjednávaní s veriteľmi nakoniec docielila odpísanie časti jej dlhu. Včerajšia dohoda so skupinou najväčších veriteľov (americká spoločnosť Franklin Templeton a investičné spoločnosti PIMCO a Blackrock, pozn. red.) obsahuje odpísanie 20 percent istiny dlhu v hodnote približne 18 miliárd dolárov a termín splatnosti všetkých dlhopisov sa predĺži o štyri roky. Dohoda posilní ukrajinské štátne financie a zachráni krajinu pred vyhlásením platobnej neschopnosti, de facto teda pred bankrotom.

27.08.2015 12:50 , aktualizované: 28.08.2015 10:52
debata (50)

Reštrukturalizácia je súčasťou záchranného programu v objeme 40 miliárd eur od Medzinárodného menového fondu a Európskej únie. Dlh Ukrajiny aktuálne dosahuje 23 miliárd dolárov. Do tohto stavu sa dostala následkom zlého hospodárenia a konfliktu so separatistami na východe krajiny. „Každý vyšiel z tejto dohody dobre. Nie je to jednostranné víťazstvo, ale situácia "win-win“. Všetci sa teraz posunieme vpred bez toho, aby sa na hodnotu dlhopisov vzťahovalo akékoľvek ďalšie riziko," povedala včera ukrajinská ministerka financií Natalia Jarešková. Odpísanie časti dlhu by malo byť zrealizované do konca októbra tohto roka.

Ukrajinský štátny dlh predstavuje 57 percent hrubého domáceho produktu. Tri miliardy dolárov dlhuje Ukrajina Rusku, pričom tento dlh je splatný okamžite, pokiaľ štátny dlh Ukrajiny dosiahne 60 percent HDP. Inak krajina musí vyrovnať tieto pohľadávky do konca tohto roka. Jarešková včera opäť vyzvala Rusko, aby sa k čiastočnému oddlženiu krajiny pripojilo, a dodala, že Kyjev nebude nakladať s ruským dlhom inak ako s pohľadávkami ostatných veriteľov. Moskva to však znovu odmietla. „Rusko sa na reštrukturalizácii ukrajinského dlhu podieľať nebude,“ potvrdil včera ruský minister financií Anton Siluanov.

Celkovo by mala Ukrajina v rámci záchranných programov získať spomínaných 40 miliárd eur počas nasledujúcich štyroch rokov. Európska komisia im ešte koncom júla v mene Európskej únie uvoľnila pôžičku vo výške 600 miliónov eur. Ide o prvú splátku v rámci nového programu Makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu v súhrnnej výške 1,8 miliardy eur. Medzinárodný menový fond sa ešte v júli dohodol s Ukrajinou na opatreniach, ktoré sú potrebné na uvoľnenie ďalších 1,7 miliardy dolárov z úverového programu. Dohodu ešte musí schváliť vedenie fondu. Program je rozdelený do štyroch rokov a jeho celkový objem dosahuje zhruba 17,5 miliardy dolárov. V marci dostal Kyjev od MMF prvých päť miliárd dolárov.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina