Holandskí vyšetrovatelia zverejnia správu o zostrelení MH17 v októbri

Dlho očakávaná konečná správa o príčinách katastrofy malajzijského boeingu z letu MH17, ktorý vlani v júli zostrelili na východe Ukrajine, zverejnia 13. októbra. Oznámili to vo štvrtok holandské úrady, ktoré majú vyšetrovanie na starosti vzhľadom k občianstvu väčšiny z 298 obetí.

27.08.2015 14:55
debata (461)

Pozostalí budú so závermi vyšetrovania oboznámení vopred, uviedol holandský bezpečnostný úrad OVV. Ten však zisťuje iba príčiny katastrofy, nie vinníkov. Predbežná správa OVV z vlaňajšieho septembra uviedla, že trup lietadla prederavilo veľké množstvo rýchlo letiacich projektilov, ktoré spôsobili, že sa stroj vo vzduchu rozpadol. Tento poznatok vyvolal silné podozrenie, že lietadlo zostrelila raketa zem-vzduch.

Kriminálne vyšetrovanie vykonáva medzinárodný tím vedený holandskou prokuratúrou. Tá začiatkom augusta uviedla, že sa v troskách lietadla našli úlomky pravdepodobne pochádzajúce z protilietadlovej rakety Buk, vyrábanej v Rusku. Túto zbraň podľa niektorých svedectiev mali separatisti k dispozícii z Ruska. Moskva takéto obvinenia odmieta.

Katastrofu z vlaňajšieho júla neprežilo všetkých 298 ľudí, ktorí na palube malajzijského boeingu cestovali z Amsterdamu do Kuala-Lumpur. Podľa Kyjeva a Západu stroj zničila raketa Buk odpálená proruskými separatistami, Rusko naopak vinu zvaľuje na ukrajinskú armádu. Moskva v Bezpečnostnej rade OSN vetovala návrh na vytvorenie medzinárodného tribunálu pre potrestanie vinníkov tohto leteckého nešťastia.

461 debata chyba
Viac na túto tému: #správa #vyšetrovatelia #zostrelenie lietadla #MH17