Spojené štáty budú v Poľsku skladovať ťažkú výzbroj

Spojené štáty budú od polovice roka 2016 skladovať na dvoch miestach v Poľsku svoju ťažkú vojenskú techniku v rámci snahy "uistiť spojencov, ktorí sú znepokojení činmi Ruska na Ukrajine". S odvolaním sa na šéfa poľského rezortu obrany o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters.

27.08.2015 16:59
debata (45)

Podľa vyjadrenia poľského ministra obrany Tomasza Siemoniaka pre agentúru PAP je výsledkom „rokovaní s americkými partnermi“ výber dvoch miest na uskladnenie ťažkej výzbroje armády Spojených štátov – jedného na západe a druhého na severovýchode Poľska. Reuters uvádza, že pôjde o prvý prípad, keď americká armáda presunie takúto výzbroj do niektorého z členských štátov NATO vo východnej Európe či Pobaltí, ktoré „boli kedysi pod sovietskym vplyvom alebo súčasťou Sovietskeho zväzu“.

Konkrétny druh výzbroje ani miesta uskladnenia Siemoniak neprezradil. Uvedený termín sa podľa neho týka predbežného umiestnenia, ktoré má byť súčasťou vojenských cvičení. Rokovania medzi Poľskom a Spojenými štátmi pokračujú a Siemoniak chce, aby boli zavŕšené do začiatku októbra.

Nemenovaný americký predstaviteľ v júni pre Reuters povedal, že Pentagón by mohol vo východoeurópskom regióne umiestniť svoje tanky, pechotné bojové vozidlá a iné ťažké zbrane v množstve postačujúcom pre 5-tisíc vojakov. Okrem Poľska pritom spomenul Estónsko, Litvu, Lotyšsko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko. Jeden z vysokopostavených predstaviteľov ruského ministerstva obrany takisto v júni varoval, že v prípade takéhoto kroku zo strany USA posilní Rusko svoje armádne pozície pri západných hraniciach.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #vojenská technika