Rakúske mimovládky volajú po rezignácii ministerky vnútra

Na rezignáciu vyzval vo štvrtok rakúsku ministerku vnútra Johannu Miklovú-Leitnerovú vedúci predstaviteľ tamojšej mimovládnej organizácie Azyl v núdzi (Asyl in Not) Michael Genner, a to v súvislosti s tragédiou migrantov pri Parndorfe.

27.08.2015 17:06
debata

Autor a poradca v otázkach utečencov pre tlačovú agentúru APA vyhlásil: „Plnú zodpovednosť za túto tragédiu nesie rakúska ministerka vnútra a jej európski rezortní partneri“.

Predsedníčka spolku Asylkoordination Österreich Anny Knappová sa domnieva, že „bolo iba otázkou času, kedy sa v Rakúsku stane čosi podobné“.

Oba mimovládne subjekty zastávajú názor, že vinu za smrť utečencov, ktorých telá sa našli v odstavenom chladiarenskom vozidle v rakúskej spolkovej krajine Burgenland, nesie politika izolácie starého kontinentu. „Dôvody sú v tomto prípade tie isté ako v prípade mŕtvych v Stredozemnom mori. Niet legálnych ciest, ako pricestovať do Európy, preto ľudia vo svojom zúfalstve prijímajú často nebezpečné ponuky prevádzačov bez toho, aby si uvedomovali riziko,“ povedala Knappová.

Michael Genner kladie na rovnakú úroveň vinu zodpovedných politikov a prevádzačov. Za hlavnú vinníčku považuje rakúsku ministerku vnútra. V tejto súvislosti avizoval nielen pietnu spomienku na zosnulých, ale aj míting za odstúpenie Johanny Miklovej-Leitnerovej. Akcia by sa mala uskutočniť vo štvrtok o 18.00 h pred sídlom rezortu vnútra vo Viedni.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci