Islamský štát dobyl územia pri sýrsko-tureckej hranici

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) dobyla nové územie sýrskych povstalcov v severnej Sýrii a postupuje tak v oblasti, kde Turecko a Spojené štáty plánujú otvoriť nový front proti IS. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

27.08.2015 17:13
Turecko, Sýria Foto: ,
Americké transportné lietadlo na tureckej základni v meste Adana. Turecko a Spojené štáty plánujú otvoriť nový front proti IS.
debata (21)

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktoré monitoruje vojnu v Sýrii, uviedlo, že IS dobyl päť dedín kontrolovaných dosiaľ sýrskymi povstalcami vrátene dvoch v blízkosti hranice s Tureckom.

Islamský štát oznámil, že dobyl tri dediny v uvedenej oblasti, a dodal, že jeho bojovníci už takmer obkľúčili mesto Mára ovládané povstalcami, ktoré sa nachádza približne 20 kilometrov južne od tureckej hranice.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v pondelok 24. augusta pre agentúru Reuters povedal, že obaja spojenci z NATO začnú čoskoro „komplexné“ a rozsiahle nálety zamerané na vyhnanie bojovníkov Islamského štátu z pohraničnej oblasti.

Medzi dedinami dobytými Islamským štátom sú aj dve také, ktoré nedávno radikálny Front an-Nusra, napojený na medzinárodnú teroristickú organizáciu Al-Kajdá, odovzdal inej sýrskej povstaleckej skupine.

IS vystupňoval útoky proti sýrskym povstalcom na vidieku severosýrskej provincie Aleppo po tom, ako Turecko oznámilo plány na vyhnanie IS z oblasti. Front an-Nusra, ktorý je nepriateľom Islamského štátu, tento mesiac oznámil, že sa stiahne z oblasti, kde Turecko plánuje zaviesť nárazníkovú zónu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #povstalci #Islamský štát #al-Káida