Prevádzači na balkánskej trase ryžujú

Tisícpäťsto až dvetisíc eur je bežná taxa, ktorú si pašeráci ľudí pýtajú za prevoz jedného utečenca z južných hraníc Maďarska do Viedne. Pri súčasnej vlne, keď zo Srbska do Maďarska prichádza až tritisíc migrantov denne, majú obchodníci s ľudským nešťastím žatvu. Zisk je prvoradý, zdravie a životy vedľajšie.

27.08.2015 20:19
debata

Politici sú pobúrení. „Utečenci, ktorí zomreli, si útekom chceli zachrániť životy. Namiesto toho prišli o život v rukách pašerákov,“ reagoval na smrť desiatok migrantov v odstavenom nákladnom aute v Burgenlande rakúsky kancelár Werner Faymann. „Znova to ukazuje, aké nevyhnutné je zachraňovať ľudské životy bojom proti zločineckým pašerákom. Ukazuje to, že musíme prevziať zodpovednosť a poskytnúť azyl tým ľuďom, ktorí sú na úteku,“ dodal na štvrtkovom summite západobalkánskych krajín vo Viedni.

Prevádzači už vo viacerých krajinách zapĺňajú cely. V Maďarsku ich od začiatku roka zadržali bezmála osemsto, len v stredu k nim pribudli ďalšie dve desiatky. Za napomáhanie pri nedovolenom prekročení hraníc im hrozí až päť rokov za mrežami. Medzi obvinenými sú popri Maďaroch Rumuni, Kosovčania, Nemci, Taliani a dokonca aj jeden Brazílčan, ktorého tento týždeň zadržali, ako v minibuse preváža k rakúskym hraniciam 25 migrantov.

Pašeráci ľudí sú v honbe za ziskom čoraz bezohľadnejší. Na juhu Maďarska sa nedávno v malom nákladnom aute takmer udusilo vyše sto ľudí. Búchali, aby im vodič otvoril, ten sa však zľakol, ušiel a Sýrčanov ponechal svojmu osudu. Našťastie sa im podarilo vypáčiť dvere. V stredu sa podobný prípad stal v Rakúsku. Polícia v Burgenlande zadržala troch pašerákov, ktorí prevážali z juhu Maďarska 34 utečencov vrátane desiatich detí a odmietli ich prosby o prestávku, hoci po dlhých hodinách mali v stiesnenom priestore vydýchaný vzduch.

"Pašeráci ľudí sú zločinci, členovia organizovanej mafie. Kto si ešte teraz myslí, že z dobročinnosti pomáhajú utečencom, tým niet pomoci,“ vyhlásila vo štvrtok rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová, ktorá sľúbila ešte rozhodnejší boj proti prevádzačom.

Rakúske ľudskoprávne organizácie však zo spoluzodpovednosti za smrť utečencov obvinili Viedeň a ostatné členské krajiny EÚ. „Bolo iba otázkou času, kedy sa aj v Rakúsku niečo také stane,“ povedala pre agentúru APA šéfka združenia na pomoc žiadateľov o azyl Anna Knappová. „Dôvody sú tie isté ako v prípade mŕtvych v Stredomorí. Niet legálnych ciest, ako sa dostať do Európy, a ľudia v zúfalstve prijímajú neraz nebezpečné ponuky prevádzačov bez toho, aby si uvedomili riziko,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rakúsko #utečenci #migračná kríza