Maďarsko chce proti utečencom nasadiť vodné delá i obušky

Maďarsko chce tvrdšie postupovať k utečencom, ktorí prekračujú jeho zelenú hranicu. Polícia bude odteraz na hranici nasadzovať aj vodné delá a obušky, informoval vo štvrtok šéf úradu vlády János Lázár. Vláda sa sťažuje, že migranti sú stále menej ochotní spolupracovať a sú stále agresívnejší.

27.08.2015 23:01
Maďarsko, plot, utečenci, Foto:
Sýrski utečenci podliezajú hraničný plot pri maďarskej obci Röszke.
debata (46)

Bezpečnostné sily nateraz na hranici nebudú stavať žiadny kordón a nebudú utečencom aktívne brániť vo vstupe do krajiny, uistil Lázár. „Ten čas však ešte nastane,“ dodal Lázár.

Potvrdil aj stredajšie správy médií, podľa ktorých chystá konzervatívna vláda proti utečencom nasadiť aj armádu. Príslušné legislatívne opatrenie má budúci týždeň schváliť parlament.

Lázár tiež informoval, že vláda nechá v tranzitných krajinách rozšíriť informáciu, že na južnej hranici Maďarska sa budujú zátarasy. „Konkrétne chceme informovať nelegálnych migrantov, že sa im neoplatí vstúpiť do Maďarska,“ povedal Lázár.

„Utečenci sú stále menej ochotní spolupracovať, nechcú sa nechať zaregistrovať, poskytnúť odtlačky prstov a nechcú podstúpiť ani zdravotnú prehliadku. Tlak na maďarské orgány stále rastie, migranti sú čím ďalej agresívnejší,“ uzavrel Lázár.

Po prijatí balíčka zákonov iniciovaných vládou bude trestným činom prekročenie štátnej hranice cez zátarasy aj ich poškodenie. Upravený má byť aj zákon o utečencoch tak, aby urýchlil azylový proces.

Maďarsko teraz dokončuje plot pozdĺž svojej 175 kilometrov dlhej hranice so Srbskom. Napriek tomu do krajiny denne prúdia tisícky utečencov po takzvanej balkánskej trase. Polícia doteraz proti nim nepoužívala násilie, ak sa neodmietali podvoliť jej nariadeniam.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci #hranica