Zomrel predposledný pamätník slávneho úteku z nacistického tábora

Vo veku 101 rokov zomrel austrálsky vojnový veterán Paul Royle. Bol predposledným žijúcim pamätníkom slávneho úteku z obávaného nacistického tábora pre vojnových zajatcov.

28.08.2015 07:54
debata (9)
Na archívnej fotografii z júna 2015 Paul Royle... Foto: SITA/AP, Garry Sarre
Paul Royle Na archívnej fotografii z júna 2015 Paul Royle pózuje s fotografiou seba v uniforme počas druhej svetovej vojny.

Príbeh Royleho a desiatok ďalších odvážnych utečencov bol predlohou k hollywoodskému filmu Veľký útek, v ktorom hlavnú rolu stvárnil Steve McQueen.

Niekdajší vojnový pilot Royle bol v marci 1944 jedným zo 76 mužov, ktorí pomocou 110 metrov dlhého tunela utiekli z obávaného zajateckého tábora Stalag Luft III vzdialeného asi 150 kilometrov juhovýchodne od Berlína. Tábor bol považovaný za jeden z najlepšei strážených.

Zo všetkých, ktorým sa podarilo utiecť sa iba traja dostali domov. Ďalších 50 chytili a zastrelili. Skupinu 23 mužov vrátane Royla poslali späť do tábora.

Paul Royle v leteckej uniforme počas druhej... Foto: SITA/AP, Gordon Royle
Paul Royle Paul Royle v leteckej uniforme počas druhej svetovej vojny.

Royle, ktorý sa podieľal na vykopaní tunela, tajne vysypával vykopanú hlinu po vonkajších priestoroch tábora. Nikdy sa v súvislosti s útekom nechcel označovať za hrdinu.

Film podľa jeho slov obsahoval viacero nepresností. „Nepáči sa mi, pretože v tábore neboli žiadne motorky a ani Američania,“ povedal v narážke na akčnú jazdu hlavného hrdinu na motocykli.

Podľa svojho syna zomrel Royle v perthskej nemocnici na následky zlomeniny bedrovej kosti, ktorú utrpel v domove dôchodcov.

Jediným žijúcim aktérom slávneho úteku je podľa austrálskej televízie ABC 94-ročný Brit Dick Churchill.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veterán #úmrtie #Paul Royle