Obama vyzval Kongres na schválenie rozpočtu

Americký prezident Barack Obama vyhlásil, že ekonomika Spojených štátov je silná a schopná čeliť globálnej kríze. Vyzval však súčasne americký Kongres, aby rýchlo schválil rozpočet a zabránil tak obmedzeniu aktivít vládnych úradov a zosilneniu globálnej ekonomickej neistoty.

28.08.2015 08:03
Barack Obama, USA, Kongres, Foto: ,
Podľa slov Baracka Obamu je americká ekonomika silná.
debata (3)

Vo svojom prejave Obama upozornil na problémy posledných týždňov, keď sa objavili správy o nestabilite svetových trhov a znepokojení v Číne i Európe. Vyhlásil, že Spojené štáty majú napriek tomu „najlepšie karty, len s nimi musíme dobre hrať“.

Kongres by mal na jeseň okrem návrhu štátneho rozpočtu schvaľovať aj zmluvu uzavretú s Iránom ohľadom jeho kontroverzného jadrového programu. V oboch záležitostiach sa názory Bieleho domu líšia od postoja republikáncov, ktorí majú v Kongrese väčšinu.

Kongresmani sa do parlamentu vrátia začiatkom druhého septembrového týždňa – tri týždne pred koncom fiškálneho roku. Ak sa nepodarí schváliť rozpočet do začiatku nového fiškálneho roku, mohlo by to Obamovej vláde spôsobiť veľké problémy, upozornila vo svojej správe agentúra AP.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #rozpočet #USA #Barack Obama #Kongres