Merkelová: Lídri EÚ intenzívne hľadajú riešenie migračnej krízy

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová v piatok vyhlásila, že lídri Európskej únie sú pripravení na mimoriadne stretnutie ohľadom riešenia utečeneckej krízy, ak to bude potrebné. Dodala, že ministri vnútra členských krajín EÚ už momentálne intenzívne pracujú na hľadaní vhodných riešení krízy.

28.08.2015 20:00 , aktualizované: 21:01
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (201)

„Hlavy štátov a vlád sú pripravené na stretnutie, len čo sa skončia predbežné práce ministrov v prípade, že bude nutné usporiadať mimoriadny summit,“ uviedla v piatok Merkelová počas tlačovej konferencie v Berlíne. Citovala ju agentúra Reuters.

„Na úrovni EÚ už prebiehajú intenzívne snahy ohľadom toho, ako sa lepšie vyrovnať s utečeneckou otázkou,“ dodala kancelárka. Zároveň podotkla, že mimoriadny summit lídrov EÚ bude mať zmysel až po tom, ako svoju prácu vo veci odvedú ministri vnútra členských štátov – a teda bude o čom ďalej rozhodovať.

„Našťastie je vo veci už veľká zhoda medzi Nemeckom a Francúzskom, čo mi dodáva veľkú nádej, že sa nám riešenia podarí nájsť,“ povedala Merkelová. Lídri EÚ pritom tento týždeň vyhlásili, že Európska únia tvárou v tvár ľudskému utrpeniu na svojich hraniciach zlyhala, dodáva Reuters.

Švajčiarsko, Taliansko a Nemecko spoja sily v boji proti prevádzačstvu

Nemecko, Taliansko a Švajčiarsko vytvoria spoločnú intervenčnú jednotku, ktorej úlohou bude odhaľovanie a likvidácia prevádzačských sietí v Európe. Informovala o tom v piatok hovorkyňa švajčiarskej federálnej polície Cathy Maretová.

Podľa jej slov útvar, ktorého zriadeniu predchádzali niekoľko mesiacov trvajúce rokovania, začne s činnosťou v septembri. Jednotku vytvoria švajčiarski pohraničníci, ako aj policajti z Nemecka a Talianska. Sídlom útvaru bude Chiasso vo švajčiarskom kantóne Ticino. Informáciu priniesli švajčiarske, francúzske i nemecké médiá.

Švajčiarsko je čoraz častejšou cieľovou alebo tranzitnou krajinou migrantov smerujúcich do Európy. V uplynulých mesiacoch sa počet tých z nich, ktorí cestujú vlakmi z Talianska do spomínaného Chiassa, neustále zvyšoval.

Vo Švajčiarsku požiadalo podľa oficiálnych zdrojov len v druhom štvrťroku 2015 o azyl 7 384 osôb, čo predstavuje výrazné zvýšenie oproti údajom rovnakého charakteru z prvého štvrťroku (2 895 žiadateľov o azyl). Väčšina z potenciálnych azylantov pochádza z Eritrey, Somálska, Srí Lanky a Sýrie.

Biely dom: Európa by mala zakročiť proti pašerákom využívajúcich migrantov

Utečenecká kríza v Európe poukazuje na to, že nepokoje na Blízkom východe majú vplyv i ďaleko za hranicami tohto regiónu, uviedol to v piatok v stanovisku Biely dom.

Európa by mala zakročiť proti prevádzačom, ktorí využívajú migrantov, a zaistiť ochranu ľudských práv utečencov, zdôraznil vo vyhlásení hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Tento rok už priplávalo do Európy viac migrantov ako za celý minulý rok

Fakty o súčasnej utečeneckej kríze v Európe:

  • Súčasná kríza s utečencami plní titulné stránky novín zhruba od tohtoročného apríla, keď pri potopení dvoch lodí s emigrantmi zomrelo pri líbyjskom pobreží približne 1 200 osôb.
  • Za tohtoročných necelých osem mesiacov zahynulo pri pokuse dostať sa ilegálne do Európy cez Stredozemné more podľa piatkovej správy Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) približne 2 500 osôb. Vlani predstavoval tento údaj za rovnaký čas asi 2 100 mŕtvych a za celý rok 2014 to bolo asi 3 500 obetí. Pritom v rokoch 2000 až 2014 zomrelo podľa odhadov v Stredozemnom mori asi 22 000 migrantov, tj. v priemere 1 500 ročne.
  • Celkom priplávalo podľa správy UNHCR tento rok do Európy cez Stredozemné more cez 300 000 imigrantov, z toho najviac do Grécka (takmer 200 000) a do Talianska (110 000).
  • Za celý minulý rok priplávalo do EÚ cez more 220 194 migrantov, čo je menej ako za tohtoročných sedem mesiacov, ale skoro štvornásobok počtu roku 2013 (60 173).
  • Ilegálna migrácia do Európy neprebieha len cez Stredozemné more. Celkom za minulý rok evidovala agentúra EÚ pre správu vonkajších hraníc (Frontex) 283 532 ilegálnych prechodov hraníc, z toho 220 194 po mori a 63 338 po pevnine. Oproti roku 2013, keď predstavoval celkový údaj 107 365, to bolo asi 2,5-krát viac.
  • Kritické hlasy tvrdia, že ekonomickí migranti sa majú vracať, čo nie je jednoduché, ale deje sa to. Vlani sa rozhodlo o vrátenie asi 252 000 ilegálnych migrantov – väčšinou zo Sýrie (26 483), Albánska (21 286) a Maroka (19 785). Vrátiť sa však vlani podarilo len 161 309 osôb, najviac Albáncov (26 442).
  • Argumentom proti prijímaniu migrantov býva, že mnohí z nich chcú do Európy prísť z ekonomických dôvodov, čo sa ťažko určuje a pri mnohých ani nie je známa národnosť. Vyše 60 percent ľudí najskôr uteká pred vojnou, diktátorským režimom či náboženským extrémizmom – asi polovicu všetkých migrantov (po mori aj po súši) tvorili vlani ľudia zo Sýrie (80 000), Eritrey (34 590) a Afganistanu (22 130); ďalšie tisíce utekajú zo Somálska, Nigérie či Iraku.
  • Utečencov zo Sýrie neprijíma len EÚ. Z asi štyroch miliónov osôb, ktoré od roku 2011 opustili Sýriu kvôli občianskej vojne, teraz ich je najviac v Turecku (1,76 milióna), ďalej napríklad zhruba 1,2 milióna v Libanone a asi 630 000 v Jor­dánsku. Do EÚ od roku 2011 ušlo asi 114 240 Sýrčanov.
  • EÚ sa snaží utečeneckú krízu riešiť na niekoľkých frontoch. Napríklad Európska komisia tento rok na jar prišla s návrhom, aby si 28 členských krajín podľa záväzných kvót rozdelilo v nasledujúcich dvoch rokoch 60 000 migrantov; krajiny EÚ však trvajú na dobrovoľnosti.
  • Niektoré krajiny EÚ riešia problém po svojom, napríklad Maďarsko dokončuje plot pozdĺž svojej 175-kilometrovej hranice so Srbskom.
  • Utečeneckú krízu pomáha zmierňovať únijná agentúra Frontex, ktorá sleduje vonkajšie hranice EÚ, pomáha so záchranou topiacich sa v mori či skúmaním oprávnenosti ich pobytu a po rozhodnutí vlád vracia migrantov späť. Robí tak najmä v rámci dvoch hlavných operácií Triton (medzi južným Talianskom a Líbyou) a Poseidon (v Grécku – morské i pozemné hranice). Na jar summit EÚ strojnásobil rozpočet operácie Triton na 120 miliónov eur.
  • Mnohí sa pozastavujú nad tým, prečo sa pašerákom ich plavidlá neničia. Zatiaľ to legálne nie je možné. EÚ sa snaží v OSN získať mandát na použitie sily v líbyjských teritoriálnych vodách aj na líbyjskom pobreží, čo ale komplikuje súčasná politická situácia v Líbyi. Takisto Rusko vraj dalo najavo, že takúto rezolúciu nepodporí.
201 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenci #summit EÚ #migračná kríza