OSN: Európa musí urobiť viac na riešenie migračnej krízy

Európske krajiny postihnuté migračnou vlnou musia vyvinúť väčšie úsilie na vyriešenie utečeneckej krízy v Stredomorí a na svojich územiach. Vyhlásil to v piatok generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý zároveň oznámil, že na túto tému usporiada na konci septembra špeciálnu schôdzu pred začiatkom Valného zhromaždenia OSN.

29.08.2015 09:27
debata (38)

Šéf OSN vyslovil „zdesenie a zármutok nad smrťou utečencov a prisťahovalcov“ v Európe a Stredomorí. Zmienil sa tiež o náleze 71 mŕtvych tiel migrantov, pravdepodobne zo Sýrie, v kamióne v Rakúsku a o stroskotaní ďalšej lode pri Líbyi, pri ktorom zahynulo najmenej 76 osôb.

Podľa neho by krajiny postihnuté migračnou krízou mali zabezpečiť bezpečnosť a právnu podporu migrantom cestujúcim na starý kontinent. Činiť tak majú ľudsky, so súcitom a v súlade so svojimi medzinárodnými záväzkami.

„Keď sa posudzujú žiadosti o azyl, štáty by nemali robiť rozdiel na základe náboženstva či totožnosti. A tiež nemôžu nútiť ľudí k návratu do miest, z ktorých ušli, ak existuje jasné riziko, že budú cieľom prenasledovania alebo útokov,“ dodal Pan Ki mun.

„To nie je len otázka medzinárodného práva, to je tiež našou povinnosťou ako ľudských bytostí,“ dodal. Pán tiež vyzval príslušné krajiny, aby preukázali väčšie odhodlanie k vyriešeniu konfliktov a iných problémov, ktoré nútia ľudí k úteku. Bez toho sa počet migrantov, dosahujúci viac ako 40 000 denne, bude naďalej zvyšovať.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #OSN #utečenci #Pan Ki-mun #migračná kríza