Hollande, Merkelová a Putin podporili prímerie na Ukrajine

Francúzsky prezident François Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin v sobotu spolu telefonicky hovorili o situácii na východe Ukrajiny. Všetky tri krajiny podporujú plán úplného prímeria v oblasti od 1. septembra, informoval Elyzejský palác.

29.08.2015 17:54
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (30)

Kyjev a proruskí separatisti sa v stredu zhodli, že od budúceho utorka sa budú usilovať o ukončenie všetkého porušovania prímeria uzavretého vo februári. Úrad francúzskeho prezidenta vo vyhlásení tiež uviedol, že Hollande sa s Merkelovou a Putinom zhodli na tom, že by bolo užitočné zorganizovať v najbližších týždňoch spoločné stretnutie s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

„Rozhodne podporili výzvu k úplnému prímeriu od 1. septembra,“ uviedol Elyzejský palác. „Zdôraznili, že rešpektovanie trvalého prímeria je nevyhnutné vzhľadom na situáciu civilistov na východnej Ukrajine,“ dodal prezidentský palác.

Obe strany konfliktu vo februári uzavreli prímerie súbežne s politickými dohodami, ktoré predpokladajú konanie miestnych volieb na východe Ukrajiny alebo väčšiu mieru autonómie pre región. Aj po uzavretí prímeria na Donbase pokračovali sporadické prestrelky, v ktorých ďalej umierali vojaci, separatisti aj civilisti. Obe strany sa z porušovania prímeria obviňovali navzájom.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Francois Hollande #prímerie #kríza na Ukrajine