Rakúsko: V prevádzačskom aute tri deti takmer zomreli od smädu

Rakúska polícia zachránila v piatok z nákladného auta prevážajúceho utečencov tri malé deti, ktoré takmer zahynuli od smädu. Informovali o tom v sobotu agentúry APA a DPA.

29.08.2015 18:49
debata (8)

Podozrivé nákladné auto, v ktorom sa viezlo celkovo 26 utečencov, objavila polícia v piatok ráno na diaľnici pri obci Sankt Peter am Hart v spolkovej krajine Horné Rakúsko v okrese Braunau am Inn. Tri deti boli v ohrození života. „Bolo to len len,“ povedal predstaviteľ polície David Furtner, ktorého citovala agentúra APA.

Deti našli v dusnom aute vo veľmi zlom stave a vplyvom dehydratácie boli omámené. Podľa Furtnera by v takomto kritickom stave dlhšie nevydržali. Policajti privolali záchranárov a deti spolu s rodičmi previezli do nemocnice v okresnom meste Breanau am Inn. Deti sa podarilo dostať mimo ohrozenie života, ostávajú však v hospitalizácii.

Policajti zatkli tiež prevádzača, ktorého identifikovali ako 29-ročného Rumuna. Pašerák chcel podľa vyhlásenia polície ešte uniknúť zadržaniu, keď zbadal blikajúce svetlá vozidla policajnej hliadky, stupil na plyn a pokúsil sa utiecť. V nákladnom priestore zadržaného auta objavili policajti tlačiť sa 26 utečencov zo Sýrie, Afganistanu a Bangladéša.

Maďarsko: Zadržali štyroch Rumunov, prevážali 21 migrantov

Maďarská polícia zadržala štyroch Rumunov v Čongrádskej župe na diaľnici M5. Muži natlačili až 21 ilegálnych migrantov do malého nákladného vozidla, informovala agentúra MTI. Hovorca župnej polície Szabolcs Szenti uviedol, že na základe operatívnych informácií župnej polície zastavila jednotka Centra boja proti terorizmu nadránom dve vozidlá.

Prvé bolo bulharské osobné auto, ktoré zabezpečovalo transport migrantov nákladným autom. Medzi migrantmi bolo desať ľudí zo Sýrie a 11 z Afganistanu. Polícia začala trestné stíhanie štyroch občanov Rumunska, ktorí čelia podozreniu z prevádzačstva.

Vo štvrtok a v piatok polícia predviedla celkom 11 ľudí, ktorí prevážali migrantov do Budapešti. Zadržaní vodiči áut čelia stíhaniu za napomáhanie ilegálneho pobytu cudzincov, povedal hovorca.

V súvislosti so smrťou migrantov na mori zatkli troch Líbyjčanov

V Líbyi zatkli troch miestnych občanov v súvislosti so smrťou najmenej 250 migrantov, ktorých čln sa potopil pri pobreží krajiny, informovala dnes agentúra DPA. Troch mužov zatkli vo štvrtok v pobrežnom meste Zuwára v rámci zriedkavej razie voči prevádzačom.

Sú podozriví z toho, že do dreveného člna naložili vyše 430 migrantov, ktorí smerovali do Európy. Potopil sa niekoľko kilometrov od mesta Zuwára. Polícia zatkla trojicu na základe informácií od ľudí, ktorí tragédiu prežili.

Avšak organizácia Migrant Report so sídlom na Malte, ktorá sa odvolala na nemenovaný zdroj v Zuwáre, tvrdí, že traja muži môžu byť len obetnými baránkami. „Sú to ľudia, ktorí robia špinavú prácu. Sú súčasťou siete prevádzačov, ale sú to len pešiaci,“ povedal zdroj.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Líbya #zatknutie #Rakúsko #utečenci #prevádzači