Tropická búrka Erika sa po príchode na Haiti rozptýlila

Tropická búrka Erika, sprevádzaná silným dažďom a prudkým vetrom, ktorá po príchode na Haiti postupne strácala na sile, sa rozptýlila. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami.

29.08.2015 20:19
debata

„Erika sa rozptýlila do tropickej cyklóny,“ oznámilo NHC na sociálnej sieti Twitter. Centrum už skôr informovalo o tom, že intenzita vetra, ktorý prevádzal Eriku, sa znížila na 64 kilometrov za hodinu, čo je iba tesne pod hranicou pre kategóriu tropickej búrky.

Pozostatky Eriky by sa podľa predpovedí mali presunúť nad Kubu, kde prinesú vítanú úľavu od horúčav a sucha, následne zamieria ku Mexickému zálivu a k južnej Floride. HNC ale upozorňuje, že systém sa pred príchodom ku floridskému pobrežiu môže opätovne sformovať do tropickej búrky.

Tropická búrka Erika spôsobila v uplynulom týždni v karibskom ostrovnom štáte Dominika zosuvy pôdy, pri ktorých zahynulo najmenej 35 ľudí. Floridský guvernér Rick Scott vyhlásil v piatok pred príchodom búrky mimoriadny stav. Upozornil, že búrka by mohla zotrvať na území Floridy od nedele do nasledujúceho týždňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #tropická búrka #Haiti