Európske krajiny posilnia bezpečnosť železničnej dopravy

Európske krajiny zvýšia kontrolu identifikačných dokumentov a batožiny cestujúcich v medzinárodných vlakoch, povedal dnes francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

29.08.2015 21:51
debata (6)

V Paríži sa uskutočnilo krízové stretnutie ministrov dopravy a vnútra deviatich európskych krajín vrátane Francúzska, Nemecka, Španielska a Talianska a predstaviteľov Európskej únie (EÚ). Rokovania sa týkali posilnenia bezpečnostných opatrení v železničnej a ďalšej cezhraničnej doprave po tom, ako sa pred týždňom americkým cestujúcim podarilo zmariť útok na vysokorýchlostný vlak z Amsterdamu do Paríža.

Agentúra Reuters po skončení rokovaní uviedla, že štátnici sa dohodli na posilnení železničnej bezpečnosti, predovšetkým na medzinárodných linkách. „Sme odhodlaní pokračovať v našej spolupráci.. zabrániť, chytiť a lepšie bojovať proti násilným činom, ktoré zradikalizovaní jednotlivci chcú spáchať na území Európskej únie,“ povedal Cazeneuve, ktorý prečítal spoločné záverečné vyhlásenie zúčastnených delegátov.

Cazeneuve načrtol štyri hlavné opatrenia zahŕňajúce od zintenzívnenia kontrol totožnosti a batožín vo vlakoch a na staniciach cez zvýšenie počtu kombinovaných policajných hliadok na medzinárodných tratiach. Kontroly sa podľa neho budú konať „kdekoľvek a kedykoľvek to bude nevyhnutné“, pričom ich charakter bližšie nešpecifikoval. Cazeneuve ďalej podľa agentúry AP vyzval na zvýšenie koordinácie medzi spravodajskými a bezpečnostnými službami v rámci európskej zóny voľného pohybu osôb.

Minister dodal, že príslušné orgány sa pokúsia presadiť uvádzanie mien cestujúcich na cestovných lístkoch vydaných pre medzinárodné linky, ako aj zabezpečiť prístup železničnej polície do databázy s „relevantnými“ informáciami.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #železnice #bezpečnosť