Čína schválila amnestiu pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny

Čínsky prezident Si Ťin-pching podpísal zákon o amnestii pre väzňov v rámci osláv 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Na slobodu by sa mohli dostať tisíce väzňov vrátane vojnových veteránov a mladistvých, informovala v nedeľu agentúra AP.

30.08.2015 08:48
debata

Prezident zákon podpísal v sobotu, v rovnaký deň, ako ho schválil parlament. Oficiálna čínska tlačová agentúra Sinchua uviedla, že omilostených by malo byť do konca roka niekoľko tisíc väzňov, avšak ich presný počet nebude známy, pokým provinčné súdy nedokončia skúmanie rozsudkov.

Amnestiu môžu dostať veteráni druhej svetovej vojny, čínskej občianskej vojny, ktorá sa skončila víťazstvom komunistov v roku 1949, ako aj následných konfliktov, ako bola Kórejská vojna (1950–53). Milosť môžu udeliť aj väzňom vo veku nad 75 rokov alebo menej než 18 rokov, ktorých odsúdili na tri alebo menej rokov odňatia slobody, a tiež trestancom, ktorí sú veľmi chorí alebo nie sú schopní postarať sa o seba.

Amnestia sa netýka recidivistov ani osôb odsúdených za závažné trestné činy ako sprenevera, úplatkárstvo, terorizmus, organizovaný zločin, vražda, znásilnenie a drogovú kriminalitu. Ide o ôsmu amnestiu v krajine počas vlády Komunistickej strany Číny od roku 1949. Amnestie z minulosti viedli aj k prepusteniu politických väzňov, dodáva AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #amnestia