V Maďarsku zadržali vyše 3-tisíc ilegálnych migrantov a 15 prevádzačov

V Maďarsku zadržali v sobotu vyše 3000 ilegálnych migrantov. Policajti začali trestne stíhať 15 prevádzačov a v troch prípadoch stíhajú za falšovanie úradných dokumentov, uviedlo pre agentúru MTI Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK).

30.08.2015 10:43
debata (23)

Najviac cudzincov narušilo maďarsko-srbské štátne hranice v Čongrádskej župe, bolo ich vyše 2 700. Po 22.00 h došlo pri hraničných zábranách k menšiemu incidentu, keď maďarskí policajti sa snažili zdržať skupinu zhruba 100–150 migrantov kvôli preplneným zberným táborom.

Polícia ich napokon pustila. K žiadnym násilnostiam nedošlo. Podľa MTI na zberných miestach i v hangári v Röszke je medzi migrantmi pokoj, aj keď stále sa nájde niekto, kto sa pokúša vyvolať vzburu. Polícia je pripravená takýchto jedincov izolovať.

Prevádzači odviezli migrantov do Mátészalky namiesto do Viedne

Polícia Sabolčsko-satmársko-berežskej župy pri kontrole vozidla v meste Mátészalka v sobotu nadránom odhalila v malom nákladnom aute 17 ilegálnych migrantov. Hliadka zadržala dvoch občanov Maďarska, ktorí čelia trestnému stíhaniu za prevádzačstvo, uviedla agentúra MTI.

Cudzinci polícii prostredníctvom privolaného tlmočníka tvrdili, že prišli zo Sýrie. Maďarom údajne zaplatili za odvoz z Budapešti do Viedne. Po viachodinovej ceste na východe Maďarska dvojica prevádzačov tvrdila, že už sú v Rakúsku. Migranti však odmietli z auta vystúpiť, pretože o tom pochybovali.

Medzi migrantmi boli tri deti a dve ženy. Polícia iniciovala uvalenie vyšetrovacej väzby na 46-ročného Gyözöa B. z Tisztabereku a 47-ročného Lászlóa K. z Fehérgyarmatu. Prípad migrantov rieši cudzinecká polícia.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci #prevádzači