V Malajzii pokračujú demonštrácie proti premiérovi

Pokojné masové protesty proti malajzijskému premiérovi Najibovi Razakovi pokračujú dnes druhý deň v tamojšej metropole Kuala Lumpur. Podľa polície sú tieto zhromaždenia protizákonné, zatiaľ však voči opozičným aktivistom nezasiahla.

30.08.2015 16:06
Malajzia, Kuala Lumpur, protest, demonštrácia, Foto: ,
Premiér Razak si mal podľa zverejnených dokumentov nechať na svoj súkromný účet previesť 700 miliónov dolárov.
debata (8)

Už v sobotu vyšli podľa agentúry AP do ulíc hlavného mesta v charakteris­tických žltých tričkách desaťtisíce odporcov premiéra. Mnohí z nich aj v uliciach metropoly nocovali. Demonštranti žiadajú odstúpenie Razaka v reakcii na finančný škandál, ktorý sa prevalil v júli.

Razak si mal podľa zverejnených dokumentov nechať na svoj súkromný účet previesť 700 miliónov dolárov (zhruba 626 miliónov eur) zo zadlženého štátneho fondu 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Premiér to odmieta a tvrdí, že išlo o dar z Blízkeho východu, pričom vyhodil jedného zo svojich zástupcov a ďalších štyroch členov kabinetu ako aj generálneho prokurátora, ktorý prípad vyšetroval. Demonštrantov a opozíciu obvinil z úmyslu pošpiniť dobré meno Malajzie.

Odporcov predsedu vlády podporil i expremiér Mahathir Mohamad, ktorý až donedávna patril medzi Razakových obhajcov. Davy vyzval, aby vydržali. Zhromaždenia zvolala nezisková organizácie Bersih, používajúca žltú farbu vo svojom logu. Polícia odhadla účasť sobotňajšej manifestácie na 25 000, pričom organizátori tvrdia, že protest mal až 200 000 účastníkov. Demonštrácia je naplánovaná do dnešnej polnoci miestneho času.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #demonštrácie #premiér #odstúpenie #Malajzia