Mimoriadne rokovanie ministrov EÚ kvôli utenčencom bude 14.septembra

V polovici septembra sa v Bruseli mimoriadne zídu ministri vnútra a spravodlivosti EÚ, ktorí majú rokovať o prudko rastúcom počte utečencov mieriacich do Európy. Oznámilo to v nedeľu luxemburské predsedníctvo.

30.08.2015 17:09 , aktualizované: 18:55
debata (16)

Schôdzka sa podľa luxemburského predsedníctva uskutoční 14. septembra. Jej cieľom bude zosilniť „európsku odpoveď“ na terajšiu krízu. V EÚ pritom už niekoľko mesiacov sa vedie spor o to, ako sa majú stovky tisíc ľudí v budúcnosti rozdeliť medzi jednotlivé členské štáty, poznamenala agentúra DPA.

Berlín, Paríž a Londýn chcú zvolať mimoriadne rokovanie k migračnej kríze

Ministri vnútra Nemecka, Francúzska a Británie v nedeľu požiadali luxemburské predsedníctvo o zvolanie mimoriadnej schôdzky ministrov vnútra a spravodlivosti k migračnej kríze. Toto rokovanie by sa podľa nich malo uskutočniť do dvoch týždňov.

Thomas de Maizere, Bernard Cazeneuve a Theresa Mayová v spoločnom vyhlásení naliehajú na urýchlené vytvorenie zoznamu takzvaných bezpečných krajín pôvodu. Okrem toho majú byť do konca roka uvedené do prevádzky plánované prijímacie centrá pre utečencov v Taliansku a v Grécku.

Tieto zariadenia by mali umožniť zistiť, ktorým ľuďom prináleží status utečenca, pretože sú vo vlasti bezprostredne ohrození, a kto svojou emigráciou sleduje ekonomické ciele. „Zhodujeme sa, že ďalej nesmieme strácať čas. Aktuálna situácia vyžaduje bezodkladné rokovania a solidaritu vo vnútri Európy,“ podčiarkli ministri.

Na ministerskej Rade EÚ majú vypracovať návrhy konkrétnych krokov, ktoré by mohla Rada schváliť na riadnom zasadnutí 8. októbra. „Výzvy zvládneme len prostredníctvom spoločnej európskej azylovej politiky, a na to potrebujeme okamžité opatrenia,“ citovala z vyhlásenia ministrov Nemecka, Francúzska a Británie agentúra DPA.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #utečenci #Paríž #mimoriadna schôdza #Berlín