Spisovateľ Frederick Forsyth bol agentom MI6

Britský spisovateľ Frederick Forsyth bol vyše 20 rokov agentom britskej rozviedky MI6. Prezradil to vo svojej novej autobiografii The Outsider: My Life in Intrigue, informovala o tom v nedeľu spravodajská stanica BBC.

30.08.2015 21:46
debata (4)

Forsyth (77), bývalý novinár, ktorý pracoval pre BBC aj agentúru Reuters, si získal uznanie svojimi realistickými špionážnymi románmi. Fanúšikovia ho dlhú dobu podozrievali z toho, že mal do činenia s britskými tajnými službami.

Autor slávneho, sfilmovaného románu Šakal pre BBC uviedol, že ako agent začal, keď ho požiadali o informácie z občianskej vojny v Nigérii, ktorá prebehla v rokoch 1967–1970. Navštívil ho spravodajský dôstojník a požiadal ho, aby povedal, „čo sa tam deje“. Forsyth tak počas posledného roka vojny posielal z krajiny „správy pre médiá a ďalšie pre môjho nového priateľa“.

Tajná služba MI6, ako uviedol, chcela vedieť, či je pravda, že v konflikte zahynulo množstvo detí. „Ministerstvo zahraničných vecí popieralo, že tam umierajú deti a nadšene podporovalo diktatúru v Lagose. Napodiv to bola MI6, ktorá mala iný pohľad,“ uviedol Forsyth. Ako poznamenal, nevidel nič zlého na tom, aby potvrdil, že v Biafre „deti umierali ako muchy“.

Zdôraznil, že za svoju prácu agenta nedostal nikdy peniaze. „Duch doby bol iný… Bola studená vojna… Ak vás niekto požiadal o láskavosť, bolo veľmi ťažké povedať nie,“ dodal spisovateľ.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #tajná služba #spisovateľ