USA: Dahlgrena obvineného zo 4 vrážd vydajú do Česka

Americké ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že Kevin Dahlgren bude vydaný z USA súdom do Českej republiky. Muž čelí obvineniu zo štvornásobnej vraždy príbuzných.

31.08.2015 10:15
debata

Podľa americkej justície padli všetky právne prekážky, brániace extradícii. Informovala o tom Česká televízia (ČT) na svojej internetovej stránke. Podľa spravodajcu ČT v USA Martina Řezníčka by sa mohol Dahlgren po dvoch rokoch a troch mesiacoch postaviť pred české súdy. Dahlgren a jeho právnici už vyčerpali všetky možnosti, ktoré mali, a jeho vydaniu do Česka nič nebráni.

Ani jeden súd, vrátane najvyššieho súdu USA, neuznal Dahlgrenovu žiadosť o prerušenie vydávajúceho konania. Americké ministerstvo zahraničných vecí v liste ubezpečilo jedného z Dahlgrenových právnikov, že pracovníci amerického veľvyslanectva v Prahe budú s Dahlgrenom v pravidelnom kontakte a v prípade odsúdenia ho budú informovať o možnostiach žiadosti odpykať si trest v Spojených štátoch. Toto však závisí od rozhodnutia českej strany.

Termín odovzdania Dahlgrena českým zástupcom justície udržiavajú obe strany v úplnej tajnosti, čo je v podobných prípadoch bežná prax, pripomenul novinár Řezníček. Dahlgren je podozrivý z toho, že v máji 2013 zavraždil v Brne-Ivanoviciach svoju sesternicu, jej manžela a ich dvoch synov. U rodiny žil niekoľko týždňov, v Česku pracoval ako učiteľ angličtiny. Po zločine odišiel do Viedne na letisko a vrátil sa do USA, kde ho krátko po pristátí zadržal Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Podľa českej polície sú dôkazy proti Dahlgrenovi jednoznačné: na jeho oblečení sa našla krv obetí, na mieste činu ho približne v čase vrážd videla poštárka a pani na upratovanie. Pochybností sú však o motíve, uviedol spravodajský server. Dahlgren vinu odmieta – vyhlasuje, že dostal paniku, keď v dome našiel telá príbuzných, a preto ušiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #súd #vražda #Dahlgren