Maďari pustili migrantov do vlakov, Rakúšania ich na hraniciach zastavujú

Stovky migrantov mohli v Budapešti nastúpiť do vlakov, ktoré smerovali do Rakúska a Nemecka. Najmenej dva z nich ale uviazli na hranici, pretože Rakúšania sa dožadovali vystúpenia osôb, ktoré nemali potrebné doklady.

31.08.2015 13:48 , aktualizované: 19:45
Budapešť, migranti, vlaky Foto: ,
Maďarskí policajti na stanici v Budapešti dovolili migrantom nastúpiť do vlakov, ktoré smerujú do Nemecka.
debata (106)

Podľa očitého svedka ale nakoniec rakúsko-maďarskú hranicu prekročili štyri vlaky na ceste z Budapešti do Viedne, jeden z nich podvečer dorazil do bavorského mesta Rosenheim. Stovky utečencov vystúpili z vlakov aj vo Viedni. Polícia na Slovensku, cez ktoré tiež jazdia vlakové spoje z Maďarska do Nemecka, zase nasadila hliadky do vlakov.

Nemecká vláda medzitým poprela informácie, že sa vypravili „špeciálne vlaky“ prepravujúce azylantov z Maďarska do Nemecka. „Nie, žiadne špeciálne vlaky nie sú,“ oznámil cez Twitter hovorca kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert. „Ľudia, ktorí prídu do Maďarska, sa musia zaregistrovať a žiadať o azyl tam,“ napísal.

Agentúra Reuters informovala, že tisícky utečencov sa na stanici v Budapešti tlačia pred pokladňami v snahe kúpiť si lístok do vlakov smerujúcich do Rakúska a Nemecka. Stalo sa tak po tom, čo sa rozniesla správa, že migranti môžu do týchto súprav nastupovať. Štátna televízia M1 predtým uviedla, že utečenci s platnými dokumentami a lístkami mohli nastúpiť do dopoludňajšieho vlaku smerujúceho do Mníchova.

Vlaky z Maďarska do Nemecka sú preplnené,... Foto: Reuters, LASZLO BALOGH
Budapešť, utečenci, vlaky Vlaky z Maďarska do Nemecka sú preplnené, Rakúšania ich zastavujú na hraniciach.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová diskutovala o migračnej kríze s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Jeho hovorca povedal, že maďarská vláda k tomu vydá vyhlásenie. Žiadne vyhlásenie však neprišlo a namiesto toho od vlakov namierených na Západ zmizli na staniciach policajti, ktorí dovtedy bránili utečencom nastúpiť.

Bolo v ňom 400 utečenco, asi 190 z nich polícia z vlaku vyviedla k následnej registrácii. Zvyšným dvom stovkám umožnila cestovať ďalej do Mníchova. Ešte dopoludnia pritom rosenheimská polícia tvrdila, že dočasne zastaví kontroly vlakov prichádzajúcich z Rakúska kvôli naplneným kapacitám ubytovacích zariadení pre registrovaných utečencov.

Stovky migrantov prichádzajúcich z Budapešti vystúpili aj vo Viedni. Na mieste však od začiatku vládol chaos. Utečencov registrovala polícia, dobrovoľníci im dávali vodu a ovocie. Väčina utečencov ale nastúpila znovu na vlaky do Salzburgu či Mníchova. Pred stanicou sa objavila aj skupina demonštrantov.

O postupe v prípade zastavených vlakov panoval na rakúskej strane zmätok. Podľa hovorcu rakúskeho polície Romana Hahslingera utečencov bez platných schengenských víz, ktorí dôjdu do Rakúska, odsunú späť do Maďarska.

Migrantom dovolili v Budapešti nastúpiť do vlakov smerujúcich do Nemecka.

Už skôr Hahslinger uviedol, že rakúska polícia neumožní vstup do krajiny tým utečencom, ktorí už v Maďarsku požiadali o azyl. Ostatných do krajiny pustia a ak v Rakúsku podajú žiadosť o azyl, dostanú sa potom do niektorých zo záchytných zariadení. Tým, ktorí žiadosť nepodajú vraj nebude polícia brániť, aby pokračovali v ceste do Nemecka. Rakúske ministerstvo vnútra však čoskoro jeho vyhlásenie označilo bez bližšieho spresnenia za „nedorozumenie“.

Utečenci poukazujú na to, že majú platné cestovné lístky a polícia ich v Budapešti nechala nastúpiť. Podľa hovorcu maďarskej vlády Andrása Giróa-Szásza nejasná právna situácia nastala, keď Nemecko v posledných dňoch prejavilo tolerantnejší prístup k migrantom zo Sýrie. Nový postoj Berlína totiž vyvolal v migrantoch nádej a domáhajú sa voľnej cesty do Nemecka. Nemecká kancelárka Angela Merkelová však tieto vyjadrenia vyhlásila v pondelok za nedorozumenie.

Slovensko v reakcii na migračnú krízu posilnilo policajné hliadky v okolí hraníc s Maďarskom, ako aj vo vnútrozemí. Slovenské policajné prezídium informovalo, že polícia nasadila hliadky tiež do vlakov. Niektoré vlakové spoje z Maďarska do Nemecka prechádzajú aj cez Slovensko a Česko. Slovenské úrady však nepredpokladajú, že by davy utečencov na ceste z Maďarska do Nemecka využili vlaky, ktoré jazdia cez Slovensko.

Slovenská a maďarská polícia už skôr zriadili spoločné policajné hliadky, ktoré sú zamerané na potláčanie prípadov nelegálnej migrácie vo vlakoch z Maďarska do Nemecka. Česká polícia informovala, že zatiaľ nechystá žiadne špeciálne opatrenia pre kontroly vlakov, ktoré smerujú z juhu do mesta Břeclav, kam utečenci prídu z Maďarska.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Maďarsko #Budapešť #utečenci