Kyjev: Nepokoje v parlamente i pred ním. Útočník hodil do policajtov granát

Až sto ľudí zranila explózia granátu, ktorý hodil neznámy útočník do policajtov pred budovou ukrajinského parlamentu. Najmenej jeden z policajtov pri útoku zahynul.

31.08.2015 15:33 , aktualizované: 16:40
Ukrajina, nepokoje, parlament Foto: ,
Demonštranti pred parlamentom zaútočili na policajtov, jeden z nich hodil do radov polície granát.
debata (625)

Demonštranti protestovali proti rozhodnutiu ukrajinského parlamentu, ktorý v prvom čítaní schválil väčšinou hlasov návrh ústavnej reformy zameranej na decentralizáciu štátnej správy. Po búrlivej debate za návrh hlasovalo 265 zo 450 poslancov.

Začiatok pondelňajšieho rokovania niekoľkokrát odložili kvôli dramatickým protestom poslancov z národne orientovaných strán, najmä Radikálnej strany a západoukrajinskej strany Svojpomoc. Prezidenta Petra Porošenka, ktorý chce reformou vytvoriť politické predpoklady na ukončenie vojny na Donbase, obviňovali z protiústavného prevratu a zrady národných záujmov. Sála snemovne sa otriasala pod hlasnými prejavmi nespokojnosti a skandovaním „Hanba!“.

Bojová atmosféra ovládla aj okolie parlamentnej budovy. Pre asi tritisíc demonštrantov zhromaždených pred parlamentom sa schválenie návrhu ústavných zmien stalo signálom na útok na parlamentnú budovu. Vo vzduchu lietali dymovnice, delobuchy a fľaše so zápalnou zmesou, polícia odpovedala slzným plynom a obuškami.

Pre asi tritisíc demonštrantov zhromaždených... Foto: Reuters, VALENTYN OGIRENKO
Ukrajina, polícia, demonštrácia Pre asi tritisíc demonštrantov zhromaždených pred parlamentom sa schválenie návrhu ústavných zmien stalo signálom na útok na parlamentnú budovu.

Popoludní nepokoje vyústili do krvavého incidentu, pri ktorom sa po explózii bojového granátu zranilo až sto ľudí. Podľa očitých svedkov vhodil neznámy útočník granát do skupiny zasahujúcich policajtov a príslušníkov Národnej gardy. Najmenej päť ľudí je v kritickom stave, medzi zranenými sú údajne aj civilisti a najmenej traja novinári.

Minister vnútra Arsen Avakov oznámil, že násilnosti pred parlamentom majú najmenej jednu obeť. Ukrajinského policajta počas útoku extrémistov však nezabila črepina granátu, ako vyšetrovatelia predpokladali, ale guľka namierená priamo do srdca. „Zrejme sa pred parlamentom aj strieľalo, niekto využil hluk a spustil paľbu,“ povedal minister.

Avakov oznámil, že polícia v súvislosti s útokom zadržala zhruba 30 ľudí. Zo zodpovednosti minister obvinil militantných príslušníkov nacionalistickej strany Sloboda. Tá zrážky pred parlamentom označila za provokáciu režimu a vyzvala Avakova k rezignácii.

Ultranacionalisti z Pravého sektora už dopoludnia zablokovali svojimi automobilmi príjazdy k parlamentnej budove. Poriadok v meste sa snažilo nastoliť 3 500 povolaných policajtov, vojakov a gardistov.

Zmeny ústavy mal v parlamente osobne odôvodniť Porošenko, vzhľadom na atmosféru v snemovni však na rokovanie vyslal len svojho splnomocnenca. Proti návrhu hlasovalo 87 poslancov, medzi inými aj poslanci zo strany Vlasť expremiérky Julie Tymošenkovej.

Návrh zákona o decentralizácii je kľúčovou súčasťou politických dohôd z februára, ktoré mali nepokojnému Donbasu priniesť mier. Zákon dáva samospráve v Donbase rozsiahle právomoci vrátane neodvolateľnosti zvolených zástupcov, slobodného používania ruštiny a práva na formovanie vlastných bezpečnostných štruktúr. Zákon však nepriznáva Donbasu ako celku zvláštny status, po ktorom volajú separatisti.

Vo vzduchu pred parlamentom lietali dymovnice,... Foto: Reuters, VALENTYN OGIRENKO
Ukrajina, demonštrácia, polícia Vo vzduchu pred parlamentom lietali dymovnice, delobuchy a fľaše so zápalnou zmesou, polícia odpovedala slzným plynom a obuškami.

Parlament v pondelok schválil ústavnú reformu v prvom čítaní, v druhom potrebuje návrh ku konečnému schváleniu dvojtretinovú väčšinu hlasov. Šéf parlamentu Volodymyr Hrojsman bez ďalšieho spresnenia oznámil, že k druhému čítaniu pristúpia poslanci počas jesennej parlamentnej schôdze, ktorá sa začína už v utorok.

625 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #poslanci #parlament #zranení #granát #hlasovanie #Kyjev #Donbas