Obama: Globálne otepľovanie môže mať ničivé dôsledky

Medzinárodné spoločenstvo nepostupuje dostatočne rýchlo na to, aby dokázalo riešiť hrozbu globálneho otepľovania a zmien klímy. Povedal to americký prezident Barack Obama.

01.09.2015 08:20 , aktualizované: 02.09.2015 09:20
ľadoborec Foto:
Jeden z amerických ľadoborcov. Prezident Obama chce ich flotilu rozšíriť.
debata (20)

„Podnebie sa mení rýchlejšie ako úsilie, ktorým na to reagujeme,“ povedal Obama v Anchorage na Aljaške, kde sa zúčastnil na medzinárodnej konferencii o Arktíde. Varoval tiež, že bez dôraznej a koordinovanej reakcie všetkých krajín budú mať zmeny klímy ničivé dosahy.

„Žiadny z tu prítomných štátov nepostupuje dosť rýchlo. Veda je čoraz presnejšia a dokazuje, že to, čo bolo vzdialenou hrozbou, už je skutočnosťou. Tí, ktorí prehliadajú vedu, sú čoraz osamelejší, sú na ostrove, ktorý mizne,“ uviedol Obama v prejave k účastníkom stretnutia.

Americký prezident chce dokázať, že je možné mať zdravé životné prostredie a zároveň silný ekonomický rast. „Buďme úprimní, obavy z narušenia nášho životného štýlu boli vždy jedným z hlavných argumentov proti akcii. To je pritom irónia – lebo len málo vecí môže narušiť naše životy tak hlboko ako klimatické zmeny,“ dodal.

Obama sa potom išiel pozrieť k jednému z ľadovcov, ktoré sa v dôsledku otepľovania topia.

Cieľom medzinárodného spoločenstva (pod záštitou OSN) je zaistiť, aby sa priemerná teplota vo svete nezvýšila oproti preindustriálnej dobe o viac ako dva stupne Celzia. Nie je však jasné, či sa to môže podariť.

USA, ktoré sú po Číne druhým najväčším znečisťovateľom ovzdušia na svete, sa v tomto duchu zaviazali, že v porovnaní s rokom 2005 znížia do roku 2025 najmenej o 26 percent množstvo skleníkových plynov, ktoré vypúšťajú do ovzdušia.

Obama, ktorý boj s klimatickými zmenami stanovil za jednu z priorít svojho druhého funkčného obdobia, sa teraz snaží zabezpečiť, aby svoje záväzky týkajúce sa obmedzovania skleníkových plynov vyslovili pred hlavnou klimatickou konferenciou aj ďalšie štáty. Konferencia sa bude konať v decembri v Paríži.

Americký prezident vraj tiež navrhne, aby USA zakúpili ťažké ľadoborce. Toto opatrenie súvisí s rýchlym roztápaním ľadovcov, sprístupňovaním ďalších námorných ciest v Arktíde a so zámerom Spojených štátov viac využívať prírodné zdroje v Arktíde. Nákup má vyjsť asi na miliardu dolárov a schváliť ho musí Kongres. Ľadoborce by mal byť podľa Obamu zakúpené do roku 2020.

Pôvodný agentúrny článok sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #globálne otepľovanie #Aljaška