Chaos v Budapešti: Odísť chcú ďalšie tisícky migrantov, bráni im polícia

Železničná stanica Keleti v Budapešti bola na niekoľko hodín uzavretá a ľudí vyzývali, aby budovu i všetky nástupiska opustili. Neskôr začali policajti púšťať bežných cestujúcich, nie však migrantov.

01.09.2015 17:28
utečenci, Budapešť, stanica Foto: ,
Tisícky migrantov žiadajú, aby im maďarská polícia dovolila nastúpiť do vlakov, ako to urobili v pondelok, kedy odišlo vyše 3-tisíc utečencov do Nemecka.
debata (250)

Vyše tritisíc z nich v pondelok odišli do Rakúska a Nemecka, ďalšie tisícky teraz čakajú, že sa im tiež podarí nastúpiť do vlakov.

Na stanici i v jej okolí vládne chaotická situácia, pretože tisícky migrantov sa aj v utorok dožadovali nastúpenia do spojov smerujúcich do západoeurópskych krajín. Policajti zablokovali prístupy na nástupiska, vrátane podchodov.

Stovky rozčúlených ľudí demonštrovali pred uzavretými bránami a hlasno sa domáhali ich otvorenia. Migranti mávali cestovnými lístkami, ktoré si kúpili po tom, čo v pondelok už mohlo vyše tritisíc utečencov nastúpiť do vlakov a odísť do Rakúska a Nemecka.

Migranti sa dožadujú možnosti nastúpiť do medzinárodných vlakov smerujúcich na západ Európy.

Po niekoľkých hodinách umožnili prístup na stanicu bežným cestujúcim so zakúpeným lístkom, nie však migrantom. „Je to šialené,“ povedal dobrovoľník egyptsko-maďarského pôvodu, ktorý niesol malého chlapca, ktorý sa v chaose stratil svojim rodičom. „Takýto zákaz cestovania nič nevyrieši,“ dodal.

Hovorca vlády Zoltán Kovács ohľadom dôvodov uzavretia stanice uviedol, že Maďarsko sa snaží vyhovieť právnym predpisom Európskej únie, čo znamená, že každý, kto chce cestovať vo vnútri EÚ, musí mať platný pas a schengenské víza. V pondelok však máloktorý migrant, ktorý odišiel z Budapešti do Rakúska, týmto požiadavkám vyhovoval.

Muhammad, 24-ročný ekonóm zo sýrskeho Halabu, povedal, že na stanici Keleti zažil najhorší zmätok počas svojej cesty z vojnou zmietanej Sýrie. Za 200 eur si kúpil lístok na vlak do Mníchova po tom, čo mu policajti v pondelok povedali, že bude môcť odísť. V utorok mu však zabránili v tom, aby vošiel na nástupište s vysvetlením, že nemá platné vízum pre Nemecko.

Utečenci oddychujú v podchode stanice, keďže im... Foto: Reuters, LASZLO BALOGH
utečenci, Budapešť, stanica Utečenci oddychujú v podchode stanice, keďže im polícia neumožnila vstup priamo do jej priestorov.

Medzinárodné rýchliky hlásia meškanie pre chaos v Budapešti, vlaky však odchádzajú z iných staníc. Problémy sú nielen na maďarských železniciach, s meškaním musia počítať aj vodiči áut, ktorí idú po diaľniciach. Rakúsko na hlavných hraničných prechodoch s Maďarskom obnovilo kontroly. Podľa maďarskej informačnej služby sa na jednom z nich vytvorila šesťkilometrová kolóna.

Maďarské ministerstvo vnútra oznámilo, že do krajiny do utorka prišlo vyše 156-tisíc „ilegálnych migrantov“, z ktorých 142-tisíc tamojšie úrady požiadali o azyl. Je medzi nimi 45-tisíc Sýrčanov.

250 debata chyba