Na východe Ukrajiny stíchli zbrane. Vydrží prímerie?

Ticho pred ďalšou búrkou? Alebo azda náznak toho, že by pokoj zbraní mohol vydržať aj dlhšie? Kyjev a východoukrajinskí separatisti podporovaní Ruskom súhlasili s tým, že od 1. septembra nebudú na seba útočiť.

02.09.2015 07:39
Ukrajina, vojaci Foto: ,
Ukrajinskí vojaci pri cvičení s príslušníkmi britskej armády.
debata (131)

Tak, ako to predpokladá dohoda z Minska z februára tohto roku. V utorok skutočne podľa svedkov vládol na frontovej línii relatívny pokoj.

"Do dvanástej napoludnie sme nezaznamenali správy o porušení prímeria zo strany ilegálnych ozbrojených skupín. Momentálne je situácia pokojná,“ citovala v utorok agentúra Reuters hovorcu armády Oleksandra Motuzjanyka. Podľa neho už viac ako 24 hodín v bojoch nezahynul žiadny ukrajinský vojak.

"U nás je všetko v poriadku, žiadne ostreľovanie sme nezaznamenali,“ uviedol zase podľa agentúry ČTK pre médiá separatistov Roman Chramenkov, starosta Horlivky, ktorá je pod kontrolou rebelov.

Krehké prímerie sa však môže veľmi rýchlo zmeniť na obnovené boje. Nutnosť zachovať pokoj zbraní pripomenul obom stranám aj Ertugrul Apakan, šéf pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

O prímerí pred niekoľkými dňami telefonicky hovorili aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident François Hollande a ruská hlava štátu Vladimir Putin. Je možné, že v budúcnosti sa stretnú aj s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Experti si však netrúfajú predpovedať, či nové kolo prímeria vydrží. Sú skôr skeptickí. "Projekt Novorosije na Ukrajine úplne zlyhal, keď ho nepodporili ani rusky hovoriaci obyvatelia. Z nich viac bojuje na strane Kyjeva ako po boku separatistov,“ uviedol pre Pravdu Taras Kuzio z Kanadského centra pre ukrajinské štúdie. "Putin sa však nemôže vzdať svojich cieľov, aj keď sú nerealistické. Keby na Ukrajine ustúpil, jeho režim by sa mohol zrútiť,“ myslí si Kuzio.

"Obe strany porušovali dohody z Minska,“ tvrdí expert na medzinárodné vzťahy Sean Roberts z univerzity v Portsmouthe. "Prímerie je veľmi krehké. Skutočným problémom je, že sme v situácii, ktorá pripomína kyvadlo. Raz je konflikt živý, potom zase zamrzne. Nie je spôsob, ako krízu vyriešiť. Ani Rusko, ani Západ sa bez vážnych následkov nemôžu vzdať Ukrajiny. Je pravdepodobné, že sa vojna opäť rozhorí,“ vyhlásil pre Pravdu Roberts.

Od začiatku konfliktu v marci 2014 zahynulo na východe Ukrajiny takmer sedemtisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

131 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine