Stanicu v Budapešti naďalej obliehajú stovky migrantov

Budapeštiansku Východnú stanicu (Keleti) aj v stredu obliehajú stovky migrantov, ktorí dúfajú, že sa dostanú do vlakov mieriacich do Rakúska a do Nemecka.

02.09.2015 11:25
utečenci, Maďarsko Foto: ,
Utečenci pred vlakovou stanicou Keleti v Budapešti.
debata (8)

Doprava cez stanice po utorkovom niekoľkohodinovom prerušení pokračuje, ale utečenci cestovať nemôžu, informovala maďarská tlačová agentúra MTI.

Množstvo utečencov strávilo noc v okolí Keleti na holej zemi. Policajti, ktorí kontrolujú všetky prístupové cesty, im naďalej bránia vo vstupe na stanicu. Na nástupište k vlakom smú „len oprávnení cestujúci“, napísala MTI.

Podľa agentúry DPA sa odhaduje, že okolo Keleti sa utáborili zhruba dva až tri tisíce utečencov. Mimoriadne kritická je kvôli tomu hygienická situácia. Utečenci majú k dispozícii len štyri mobilné toalety. Jedinú pomoc im vraj poskytuje spoločnosť Migration Aid, ktorá rozdeľuje oblečenie a jedlo získané z darov.

Migranti, ktorí pochádzajú väčšinou zo Sýrie, podľa médií búrlivo protestujú a mávajú nad hlavami už zakúpenými drahými cestovnými lístkami na spoje do Rakúska a Nemecka. Dav striedavo volá „Sýria“ a tiež „Nemecko“, kam má väčšina ľudí v úmysle odísť.

Migranti podľa MTI tiež demonštrujú pozdĺž železničnej trate na ďalšej budapeštianskej stanici Kőbánya-Kispest a na miesto musela prísť polícia. Táto skupina odmietla nastúpiť do vlaku, ktorý by ich odviezol do prijímacieho centra v Debrecíne.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci