Juncker: Únia musí mať jednotnú migračnú politiku

Európska únia nepotrebuje ďalší mimoriadny summit k migrácii, ale členské krajiny musia skutočne uviesť do života už prijaté európske pravidlá, myslí si predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Napísal to pre stredajšie vydanie írskeho denníka The Irish Times.

02.09.2015 13:01
Jean-Claude Juncker Foto: ,
Jean-Claude Juncker Šéf upozornil, že opatrenia, ktoré v súvislosti s migračnou krízou komisia navrhla už na jar, musia teraz členské krajiny naliehavo prijať.
debata (88)

Komisia v uplynulých dňoch poslala niektorým krajinám únie list, v ktorom upozorňuje na súvisiace nedostatky v ich práve.

Napríklad Maďarsko, Nemecko, Taliansko a Grécko boli požiadané o vysvetlenie nariadenia týkajúceho sa snímania odtlačkov prstov imigrantov a žiadateľov o azyl tak, aby bolo možné ich neskôr znovu identifikovať.

Komisia však s týmito štátmi zatiaľ nezačala formálne konanie pre možné porušenie úniovej legislatívy. Naopak so prijatím príslušných predpisov a ich vykonávaním hodlá krajinám ako je Taliansko či Grécko pomáhať spolu s príslušnými agentúrami ako sú Frontex či Europol.

Šéf úniovej exekutívy nedostatky v právnej úprave členských krajín v The Irish Times komentoval poznámkou, že opatrenia, ktoré v súvislosti s migračnou krízou komisia navrhla už na jar, musia teraz členské krajiny naliehavo prijať.

„A to aj tie, ktoré s tým doteraz váhali. Letné dramatické udalosti ukázali, že teraz musíme konať a skutočne uviesť do praxe spoločnú európsku azylovú a utečeneckú politiku,“ napísal Juncker.

Presne o týždeň predstúpi v Štrasburgu pred europoslancov s prejavom „O stave únie“. Práve tam plánuje predstaviť najnovšie návrhy svojho tímu, ako gradujúcu krízu riešiť na európskej úrovni. Prvú kritiku si zrejme vypočuje bezprostredne – v europarlamente sedia aj politici ako je šéfka francúzskej protiprisťaho­valeckého a protiúniového Národného frontu Marine Le Penová.

O návrhoch komisie budú môcť však predovšetkým len o niekoľko dní neskôr po prvýkrát diskutovať ministri spravodlivosti a vnútra úniových krajín. Ich mimoriadne rokovanie k migračnej problematike je zvolané na pondelok 14. septembra.

Jedným z komisiou navrhnutých bodov by malo byť zriadenie trvalého krízového mechanizmu prerozdeľovania časti žiadateľov o azyl z migráciou najpostihnutejších krajín medzi ostatné členské štáty únie. Komisia tento svoj zámer oznámila už na jar, keď predložila svoje prvé návrhy na riešenie utečeneckej krízy.

Krajiny EÚ však zatiaľ nesplnili ani dohodu z júnového summitu EÚ o dobrovoľnom „rozobratí“ 40 000 žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka: dostali sa len k číslu približne 32 000. Agentúra Frontex pritom uvádza, že hranice únie od januára do júna prekročil viac ako desaťnásobok tohto počtu.

Ešte do konca mesiaca plánuje komisia predložiť návrh spoločného celoeurópskeho zoznamu „bezpečných krajín pôvodu“ tak, aby pri posudzovaní žiadostí o azyl napríklad pri ľuďoch západného Balkánu platili vo všetkých štátoch únie rovnaké pravidlá.

88 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #utečenci #Jean-Claude Juncker #azylová politika