Kyjev chce zmeniť zákon, aby mohol vyvlastniť majetok Janukovyča

Ukrajinská vláda sa rozhodla upraviť zákony tak, aby bolo možné vyvlastniť majetok zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča. Po rokovaní vlády o tom informoval premiér Arsenij Jaceňuk. Len na bankových účtoch má exprezident podľa Kyjeva 1,5 miliardy dolárov (1,3 miliardy eur).

02.09.2015 16:46
Viktor Janukovyč Foto: ,
Zvyrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč momentálne žije v Rostove na Done na juhu Ruska.
debata (167)

„Súčasné znenie trestného zákonníka vyvlastnenie neumožňuje,“ uviedol Jaceňuk. „Vláda preto vypracovala návrh zákona, ktorým sa procedúra konfiškácie mení. Zabavené prostriedky by sa previedli do štátnej pokladnice. Sľubujeme zároveň, že poženie k zodpovednosti osoby, ktoré okrádali štát,“ zdôraznil Jaceňuk.

Janukovyč po minuloročnom prevrate žije v ruskom Rostove na Done. Na Ukrajine po ňom zostalo mnoho prepychových nehnuteľností, ktoré sú dnes vyhľadávaným cieľom turistov. Na účtoch v ukrajinských bankách má podľa ukrajinských kontrolných orgánov Janukovyč alebo jeho rodina 1,5 miliardy dolárov, ktoré dala vláda už vlani zablokovať.

Vyvlastniť jeho majetok však nemôže. Podľa námestníka generálneho prokurátora Vitalija Kaska je možné majetok zabaviť len rozhodnutím súdu, ktorý sa zatiaľ nekonal. „Kým nie je verdikt, nemožno podľa súčasných zákonov majetok vyvlastniť,“ povedal Kasko. Z týchto dôvodov chce vláda navrhnúť nový zákon.

Ukrajinská vláda tvrdí, že okrem exprezidenta nahromadili v rozpore so zákonom nemalý majetok aj jeho dvaja synovia. Starší Alexandr, pôvodným povolaním zubár, sa stal šéfom vplyvného holdingu Asset Management Company a bol údajne do minuloročného prevratu piatym najbohatším človekom v krajine. Mladší Viktor, bývalý poslanec ukrajinského parlamentu, pôsobil vo vedení niekoľkých veľkých ukrajinských firiem. Tento rok v marci tragicky zahynul, keď sa pod jeho automobilom prepadol ľad na Bajkalskom jazere v Rusku.

Vládny návrh zákona o vyvlastnení majetku musí prerokovať a schváliť parlament. Podľa Jaceňuka by tak ma urobiť čo najskôr.

167 debata chyba
Viac na túto tému: #vyvlastnenie #Viktor Janukovyč #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina