Izrael zvažuje povoliť streľbu na Palestínčanov, ktorí hádžu kamene

Izrael zvažuje, že by povolil svojim bezpečnostným zložkám strieľať na mladých Palestínčanov, ktorí hádžu kamene na vojakov či izraelské automobily. Oznámil to úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

02.09.2015 18:40
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelská premiér Benjamin Netanjahu
debata (43)

Armáda môže v súčasnosti proti Palestínčanom použiť ostré náboje len v prípade, že ide o situáciu ohrozujúcu život. Dosť často sa vrhačov kameňov či zápalných bômb nepodarí chytiť, pretože z miesta činu ujdú.

Netanjahu na stretnutí s niekoľkými ministrami a šéfmi bezpečnostných zložiek diskutoval o náraste prípadov hádzania kameňov v Jeruzaleme a na diaľnici na okupovanom Západnom brehu Jordánu. V tejto súvislosti pripustil, že by malo dôjsť k sprísneniu pravidiel.

„Vzhľadom na to, že pre súdny systém je veľmi ťažké vysporiadať sa s neplnoletými, ktorí hádžu kamene, preskúmame možnosti, či nezmeniť pravidlá zásahov a neumožniť spustenie paľby na tých, čo hádžu kamene a zápalné fľaše,“ uviedol premiérov úrad.

Člen výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Vásil abú Júsuf zvažované kroky Izraela kritizoval. „Táto pravicová fanatická vláda i naďalej pokračuje vo svojej zločineckej politike zabíjania Palestínčanov. Nové pravidlá budú znamenať väčšie vyhrotenie situácie, viac zabíjania a zločinov proti nášmu ľudu,“ uviedol.

Mierové izraelsko-palestinské rozhovory sú zastavené už od roku 2014. Tzv. letná vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas si vlani vyžiadal život 73 obyvateľov Izraela, z toho 67 vojakov a šiestich civilistov a viac ako 2 100 Palestín­čanov, z toho takmer 1 500 civilistov.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Benjamin Netanjahu