Ukrajinci chcú rozhodovať na Majdane

Ak sa niečo stane raz, tak sa to už nemusí opakovať. Ak sa to však stalo dvakrát, určite sa to stane aj tretíkrát, tvrdí jedno arabské príslovie aktuálne v súvislosti s pondelkovým útokom pred ukrajinským parlamentom, ktorého obeťami sa stali traja ľudia a desiatky utrpeli zranenie.

03.09.2015 08:28
debata (85)

„Ukrajinci pochopili, ako možno zmeniť vládnu moc a len tak jednoducho sa tohto práva nevzdajú. Myslia si, že o moci sa rozhoduje na majdanoch (námestiach – pozn. red.) a chcú v tom pokračovať,“ upozorňuje politológ Oleg Bondarenko citovaný agentúrou RIA Novosti.

Ochránime ľudí pred mafiou! sľubuje na plagáte... Foto: ru.tsn.ua
Oleh Ľaško Ochránime ľudí pred mafiou! sľubuje na plagáte politický trpaslík, populista a líder Radikálnej strany Oleh Ľaško v jednej osobe vyzbrojený tradične "ľudovými" vidlami.

Rast napätia tradične využívajú predovšetkým dnes už politickí outsideri. Napríklad Oleh Ľaško, líder Radikálnej strany a poslanec parlamentu, ktorý deň po incidente pred snemovňou ešte za horúca oznámil odchod z vládnej koalície do opozície. Ministerského kresla v Jaceňukovej vláde sa vzdal aj jediný jeho zástupca, podpredseda kabinetu Valerij Voščevskij.

„Nie sme spojenci, ale oponenti politiky, ktorú uskutočňuje vládna moc, prezident a parlamentná väčšina. V parlamente niet reálnej demokracie,“ vyhlásil Ľaško citovaný ukrajinskou mutáciou britského spravodajského serveru BBC. Pritom ešte nedávno tvrdil, že „dobrovoľne sami nevystúpime z koalície aj keby nás chceli odtiaľ vyniesť nohami napred“. Vraj odchod by nahrával nepriateľom Ukrajiny.

Svojpomoc a Baťkivščina, ďalší členovia vládnej koalície, ktorá má teraz viac ako 280 poslancov, zatiaľ odchod neplánujú. Aj keď v druhom prípade Julia Tymošenková nie je od toho ďaleko. Ukrajinský portál Apostrof s odvolaním sa na vlastný zdroj z parlamentnej frakcie Bloku Petra Porošenka (BPP) tvrdí, že je to pre Tymošenkovú výhodná možnosť, ako vymeniť v kresle premiéra Arsenija Jaceňuka. „Tymošenková si uvedomuje, že predčasné prezidentské voľby sú nereálne, ale opakom je post šéfa kabinetu,“ tvrdí spomínaný zdroj.

Samotný Oleh Ľaško svojím odchodom sleduje čo najlepší zisk v komunálnych voľbách, ktoré sa majú konať 25. októbra. „Odchodom z vládnej koalície sa chce predovšetkým zbaviť zodpovednosti za doterajšiu vládnu politiku,“ tvrdí ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij.

Skutočným dôvodom teatrálneho odchodu Radikálnej strany do opozície môže byť však čosi iné. „Môže to byť aj snaha zachrániť si vlastnú kožu, ale aj krok vpred,“ pripúšťa Sergej Leščenko, člen vedenia BPP citovaný BBC. Opiera sa pritom o chystanú žalobu generálnej prokuratúry na dnes už bývalého vicepremiéra Voščevského, ako aj na troch poslancov z Ľaškovej parlamentnej frakcie, ktorí porušili zákony. „Ľaško bude teraz v opozícii vykrikovať, že ide o násilie proti nepriateľom Porošenkovho režimu,“ dodáva Leščenko.

Ukrajinský politológ Vitalij Bala vidí zase možné nebezpečenstvo pre prezidenta v blížiacich sa komunálnych voľbách. V mobilizácii Radikálnej strany a jej lídra Ľaška, ktorý je pre niekoho užitočným klaunom. Pred voľbami "zbroja“ aj ďalší dnes už politickí trpaslíci, ako je Sloboda nacionalistu Ťahnyboka. Vedia, že Petro Porošenko stráca podporu Ukrajincov rovnako ako jeho blok. Z výsledkov najnovšieho prieskumu z konca augusta zverejneného ukrajinským portálom Telebudka.co.ua o. i. vyplýva, že Porošenka podporujú iba 3 percentá respondentov.

„Ak v komunálnych voľbách prezidentský BPP dosiahne zlý výsledok a, naopak, zabodujú malí členovia vládnej koalície, môžu opustiť koalíciu a iniciovať predčasné voľby,“ pripustil ďalšiu možnosť politológ Bala.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina