Chaos v Maďarsku: Polícia zastavila vlak s utečencami ešte pred hranicami

Vlak plný utečencov, ktorým dovolila polícia dopoludnia nastúpiť v budapeštianskej stanici Keleti a ktorý smeroval do Rakúska, po tridsiatich kilometroch polícia zastavila. Migrantov nútila z vozňov vystúpiť a pokúsili sa ich dopraviť do blízkeho azylového tábora.

03.09.2015 09:11 , aktualizované: 15:18
debata (92)
Utečenci sa veľmi nahnevali, že policajti vlak... Foto: Reuters, LASZLO BALOGH
utečenci, migranti, Maďarsko Utečenci sa veľmi nahnevali, že policajti vlak po niekoľkých kilometroch zastavili. Na protest si líhali na koľajnice.

Hlavný vstup na stanicu sa ráno otvoril okolo 8.15 a dnu sa okamžite hrnul dav utečencov, ktorý stojaci vlak vzali útokom. Ľudia sa pchali do vagónov, ako sa len dalo – dvermi aj oknami. Ľudia boli vo vagónoch natlačení, podľa odhadov novinárov sa do šiestich vagónov natlačilo zhruba tisíc ľudí. Nebolo jasné, kam má súprava namierené, ale rozšírila sa fáma, že by mal ísť do Nemecka.

Vlak však zastavil v Bicske neďaleko Budapešti, kde policajti prinútili všetkých vystúpiť. Kým utečencom nariadili presun do tamojšieho prijímacieho strediska, ostatní cestujúci mohli prestúpiť do inej súpravy, ktorá pokračovala ďalej do Šoprone. Rozhnevaní utečenci búchali päsťami do vagónov, niektorí si ľahli na koľajnice a niekoľko desiatok ušlo.

„Ľudia sú veľmi nahnevaní na maďarskú políciu. Mali pocit, že vlak ich dovezie na rakúsku hranicu. To, že polícia vlak zastavila a snaží sa migrantov odviezť do blízkeho azylového tábora, berú ako pascu a veľký podraz od maďarských úradov,“ popisuje situáciu reportér ČT David Miřejovský. Po protestoch nakoniec polícia nahnala všetkých utečencov späť do vlaku. Jeden z nich skolaboval.

Na stanici v Keleti z mikrofónov vytrvale upozorňujú, že zo stanice nebude zatiaľ vypravený žiadny medzinárodný spoj, najčastejšie sú však tieto hlásenia v maďarčine. Utečenci sú preto úplne dezorientovaní. „Nepočujú vlastného slova, nieto ešte hlásenie staničného rozhlasu,“ dodáva Miřejovský.

Skutočnosť, že maďarskí policajti zastavili... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
utečenci, migranti, Maďarsko Skutočnosť, že maďarskí policajti zastavili vlak už po 30 kilometroch, prijali utečenci ako veľkú zradu.

„Povedali nám, aby sme šli do tábora, kde nám odoberú odtlačky prstov. Potom vraj môžeme pokračovať v ceste do ktorejkoľvek krajiny chceme, do Nemecka, Švédska, kamkoľvek. Ja im však už neverím, maďarskí policajti sú zatiaľ veľmi agresívni a prísni. Doma v Sýrii som bol univerzitný profestor, ale tu zrejme nie som ani človek,“ hovorí jeden z utečencov.

Šéf viedenskej polície Gerhard Pürstl uviedol, že migranti, ktorí prídu do rakúskej metropoly, budú kontrolovaní len námatkovo a nebudú im brániť pokračovať v ceste do Nemecka. „Čo rozhodne nemôžeme, je kontrolovať všetkých týchto ľudí, zisťovať ich totožnosť alebo ich prípadne zadržať. Nemôžeme to robiť a ani to nemáme v úmysle,“ povedal.

K podobnému kroku sa v stredu rozhodlo aj Česko, ktoré končí so zaisťovaním v záchytných zariadeniach občanov Sýrie, ktorí predtým požiadali o azyl v Maďarsku. Policajti ich vypočujú a ponúknu možnosť azylu v Česku. Ak ju neprijmú, tak budú musieť do siedmich dní opustiť krajinu. Ich cesta do Nemecka tak vraj bude rýchlejšia.

Maďarské úrady v pondelok nečakane nechali vyše 3 000 migrantov odísť z Keleti niekoľkými vlakmi do Rakúska a ďalej do Nemecka s poukazom na benevolentnejší prístup nemeckých úradov voči utečencom zo Sýrie. V utorok však, po „vysvetlení nedorozumenia“ s Berlínom, polícia stanicu uzavrela a na nástupište už púšťala len „oprávnených cestujúcich“, teda nie migrantov.

Keď sa migranti dozvedeli, že zo stanice... Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
utečenci, migranti, Maďarsko Keď sa migranti dozvedeli, že zo stanice vypravia vlak, všetci sa doň hrnuli, ako sa len dalo. Do šiestich vagónov sa natlačilo až tisíc ľudí.

Okolo Keleti sa potom utáborili dve až tri tisícky utečencov, čakajúcich, že im opäť bude umožnené odísť do Viedne, Mníchova a Berlína. Mnohí z nich si už kúpili drahé lístky.

Maďarsko patrí medzi štáty najviac postihnuté súčasnou migračnou krízou, pri ktorej prúdia do Európskej únie státisíce utečencov z vojnou či chudobou sužovaných krajín Blízkeho východu a Afriky, najmä zo Sýrie. Vláda premiéra Viktora Orbána nechala na južnej hranici so Srbskom postaviť plot v snahe zastaviť neustávajúci prúd utečencov, ktorých len od začiatku roka do krajiny prišlo 150 000. Parlament navyše pripravuje zmeny zákonov, ktoré by mali umožniť radikálnejší postup voči ilegálnym migrantom a najmä pašeráckym mafiám.

Agentúra MTI vo štvrtok informovala, že maďarská polícia v stredu zadržala ďalších 2 061 migrantov. Aj oni prišli zo Srbska, hoci na hraniciach stojí nový plot.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Budapešť #utečenci #migranti