Orbán šokoval nemeckých politikov. Migračná vlna je váš problém, vyhlásil

Nemeckých politikov pobúril výrok maďarského premiéra Viktora Orbána, že prisťahovalecká vlna je nemecký problém.

03.09.2015 17:12 , aktualizované: 17:59
Viktor Orban Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán v Bruseli vyhlásil, že imigračná vlna je výlučne problémom Nemecka.
debata (468)

Zástupcovia všetkých vládnych strán Orbána odsúdili, podľa nich sú jeho slová cynické a spochybňujú fungovanie Európskej únie. Riešenie súčasnej situácie je podľa nich možné jedine na celoeurópskej úrovni.

„Nie je to európsky problém. Je to nemecký problém. Nikto nechce zostať v Maďarsku, na Slovensku, v Poľsku či Estónsku. Všetci utečenci sa chcú dostať do Nemecka,“ povedal v Bruseli maďarský premiér o situácii s utečencami.

Šéf poslancov Kresťanskodemo­kratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej Volker Kauder sa proti Orbánovým slovám ohradil. „To, kam chcú utečenci ísť, je jedna vec. Ale stále platí dublinský systém, podľa ktorého sa musia zaregistrovať v prvej bezpečnej krajine, do ktorej prídu. A tam tiež majú aj zostať,“ povedal Kauder novinárom po rokovaní poslaneckého klubu CDU.

„Ak Maďarsko spochybňuje dublinskú dohodu, potom sa musíme začať vážne zaoberať fungovaním celej Európskej únie,“ uviedol tiež Kauder. Podľa neho má situácia s utečencami taký rozmer, že je nutné, aby ich EÚ riešila spoločne.

Tisícky utečencov sa snažia dostať z Maďarska... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
migranti, utečenci, Maďarsko Tisícky utečencov sa snažia dostať z Maďarska do Nemecka.

Aj bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU) odmieta Orbánove výroky o imigrácii ako o nemeckom probléme. „Nemecký azylový systém nemôže vyriešiť všetky problémy sveta,“ povedala šéfka poslancov CSU Gerda Hasselfedtová. Varovala tiež, že nemeckí úradníci, ale aj dobrovoľníci, ktorí pomáhajú utečencom, môžu byť čoskoro prívalom utečencov preťažení.

Orbánove slová kritizovala aj nemecká vládna sociálna demokracia (SPD). „Keď pán Orbán hovorí, že utečenci sú nemecký problém, pretože sa v Nemecku s utečencami slušne zaobchádza, je to cynický spôsob uvažovania,“ povedal šéf poslancov SPD Thomas Oppermann. Podľa neho sa únia kvôli utečeneckej kríze začína trieštiť a je potrebné, aby rýchlo našla spoločný spôsob, ako na situáciu reagovať.

Cez Maďarsko sa snažia desiatky tisíc ľudí dostať do Nemecka. V pondelok Budapešť umožnila časti utečencov odísť vlakmi cez Rakúsko do Mníchova, po tlaku nemeckej vlády však ďalším takýmto odjazdom začala opäť brániť.

Paríž a Berlín opäť žiadajú kvóty

Francúzsky prezident Francois Holland po telefonáte s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou oznámil, že Paríž s Berlínom spoločne predložia návrh štandardov EÚ k starostlivosti o utečencov a systému prerozdelenia žiadateľov o azyl.

Merkelová zopakovala, že súčasné azylové pravidlá EÚ sú prekonané, pretože nedokážu reagovať na obrovský príval migrantov. Kancelárka preto chce spravodlivé rozdelenie utečencov medzi ostatné krajiny.

Nemecko je jedným z hlavných cieľov migrantov. Tento rok ich krajina očakáva až 800-tisíc. To výrazne zaťažuje štátne financie: napríklad vlani Nemecko žiadateľom o azyl vyplatilo sociálne dávky vo výške 2,4 miliárd eur. Prerozdelenie migrantov by preto Nemecku výraznejšie uľavilo.

468 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Brusel #Viktor Orbán #utečenci