Ukrajinská logika: Rusko je nepriateľ, ale nie jeho pomoc

Podľa novej vojenskej doktríny schválenej tento týždeň v Kyjeve je Rusko "hlavným nepriateľom Ukrajiny". Dokument obsahuje aj zámer preskupiť vojenské jednotky v krajine hlavne zo západu krajiny na hranicu s Ruskom a vybudovať na juhovýchode "potrebnú armádnu infraštruktúru".

04.09.2015 07:43
ukrajina, kyjev, Foto:
Kyjev a jeho okolie vo štvrtok zahalil smog, ktorý spôsobili požiare v okolitých lesoch.
debata (162)

Opodstatnenosť novej doktríny demonštroval prezident Petro Porošenko v rozhovore pre Sky News tvrdením, podľa ktorého aj za pondelkovým masakrom pred budovou krajinského parlamentu je Moskva.

„Rusko sa usiluje o destabilizáciu situácie na Ukrajine pomocou ultrapravicových skupín a nielen ich,“ povedal prezident Porošenko na adresu východného suseda, ktorý o. i. stále dodáva Ukrajine uhlie, naftu a ponúka plyn za výhodnú cenu (252 dolárov za 1 000 m3). Pritom dva dni pred schválením vojenskej doktríny Kyjev dokonca žiadal Moskvu o ešte nižšie ceny za plyn.

Ťažko nájsť v dejinách príklad podávanej ruky jednej krajiny druhej, zatiaľ čo adresát prijíma pomoc, ale svojho darcu zároveň charakterizuje ako najnebezpečnejšieho nepriateľa a želá si jeho div nie úplnú skazu.

Zatiaľ sa však prezident Porošenko musí uspokojiť iba s opakovaním výzvy na rozšírenie protiruských sankcií a na „zjednotenie svetových síl proti ruskému agresorovi“. V posledných dňoch išiel Kyjev v tomto smere príkladom. Pritvrdil totiž vlastné protiruské sankcie. Ako sa zdá, ukrajinská logika, aspoň podľa najnovších postojov a krokov súčasných ukrajinských politických špičiek, je postavená na hlavu.

Najnovšie to prezentoval aj premiér Arsenij Jaceňuk citovaný agentúrou AP, ktorý v podstate vydieral „zvyšok sveta“, keď tvrdil, že „jedinou možnosťou v záujme zabezpečenia tranzitu plynu do Európskej únie a stabilných dodávok na Ukrajinu“, je realizácia rovnakého mechanizmu vypracovaného vlani úniou, Ukrajinou a Ruskom.

Ibaže vtedy Ukrajina ešte mala finančné krytie na dodávky napríklad plynu a v súčasnosti jej chýbajú peniaze na predplatenie dodávok, ako to vyžaduje ruský Gazprom. Podľa novín Financial Times má Ukrajina v súčasnosti dlh už vo výške 72 miliárd dolárov. Navyše, podľa ukrajinského portálu Korrespondent, padol v krajine aj rekord v nezamestnanosti.

„Medzi obyvateľstvom dosiahla najvyššiu úroveň za roky existencie Ukrajiny. V prípade mládeže dosahuje 23 percent,“ informoval vo štvrtok Valerij Jarošenko, námestník ministra pre sociálne veci citovaný ukrajinskou agentúrou Ukrinform. Do konca roka sa očakáva celková nezamestnanosť vo výške 11,5 %. A za všetko môže opäť – Rusko.

Aspoň podľa vyjadrenia Jarošenka. V súvislosti s rastom nezamestnanosti totiž nezabudol zdôrazniť, že „štát agresor robí všetko preto, aby zastavil investície smerujúce na Ukrajinu, alebo sa usiluje aspoň o ich pribrzdenie“.

Politické vedenie v Kyjeve má však teraz iné starosti. Nová vojenská doktrína obsahuje napríklad aj plán stať sa súčasťou NATO a do roku 2020 by sa ukrajinská armáda mala vyrovnať ozbrojeným silám aliancie. Zatiaľ sa v súvislosti s „nebezpečným ruským agresorom“ sústreďuje na reformy u seba doma.

Ako vo štvrtok informovala britská BBC, ukrajinská štátna bezpečnosť vzápätí po schválení novej vojenskej doktríny vytvorila v rámci generálnej prokuratúry oddelenie, ktoré má v náplni vyšetrovanie „ruskej invázie“. Informoval o tom vo štvrtok v Kyjeve vojenský prokurátor Anatolij Matios.

© Autorské práva vyhradené

162 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kríza na Ukrajine #nepriateľ #Porošenko