Luxemburský minister: Človek sa musí niekedy za Orbána hanbiť

Luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn podrobil vo štvrtok ostrej kritike postoj maďarského premiéra Viktora Orbána v súčasnej utečeneckej kríze. Informovala o tom agentúra DPA.

04.09.2015 10:46
Viktor Orban Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán v Bruseli vyhlásil, že imigračná vlna je výlučne problémom Nemecka.
debata (95)

Orbán vo štvrtok po rokovaní s predstaviteľmi inštitúcií Európskej únie okrem iného označil súčasnú prisťahovaleckú vlnu za „nemecký problém“. (Čítajte viac o Orbánovom výroku.) Luxembursko v tomto polroku predsedá Európskej únii.

„Človek sa musí niekedy za Viktora Orbána hanbiť,“ uviedol Asselborn v rozhovore poskytnutom nemeckej televíznej stanici ZDF. „Je to muž, ktorý toho v Maďarsku veľa zničil, ale zničil toho aj veľa pokiaľ ide o hodnoty Európskej únie,“ dodal.

Maďarský premiér by sa mal podľa šéfa luxemburskej diplomacie dostať do diplomatickej izolácie, aby sa nestal vzorom pre ostatné európske hlavy štátov a vlád. Na otázku, či by mala EÚ Orbána donútiť k zmene názorov, Asselborn uviedol: „Bolo by katastrofálne, keby sme museli ukladať sankcie, aby krajiny preukazovali ľudskosť.“

Kritiky sa zo strany luxemburského ministra dočkalo tiež Orbánova vyjadrenie, že moslimovia nie sú v Európe vítaní. „Všetci sme videli obrázky toho malého chlapca, videli sme obrázky radikálov z Islamského štátu v Sýrii, ktorí zneužívajú deti na popravovanie. Orbán to nemôže ignorovať, nemôže povedať, že nechceme moslimov,“ povedal.

Tento týždeň Európu dojala fotografia trojročného sýrskeho chlapca, ktorého našli mŕtveho na pláži v Turecku. Zrejme sa utopil na ceste do Grécka s ďalšími utečencami.

„(Orbán) hovorí, že chce len kresťanov. Ak je kresťan, potom je kresťanom i (bývalý severokórejský diktátor) Kim Ir-sen,“ pokračoval Asselborn. Kresťanské hodnoty podľa neho znamenajú okrem iného pomáhať ľuďom, ktorí sa ocitnú v nebezpečenstve.

Maďarský premiér vo štvrtok počas návštevy Bruselu obhajoval svoj tvrdý postoj voči migrantom, vrátane stavby plotu na maďarsko-srbskej hranici. Utečeneckú krízu označil za „nemecký problém“, pretože migranti podľa neho údajne nechcú zostávať v Maďarsku alebo iných krajinách východnej časti EÚ, ale chcú hlavne do Nemecka.

Asselborn, ktorého krajina v tomto polroku predsedá Rade Európskej únie, vyzval aj na vytvorenie spoločného úradu EÚ pre utečencov. Pri posudzovaní žiadostí o udelenie azylu by sa podľa neho malo postupovať v celej dvadsaťosmičke podľa jednotných štandardov. Navrhol preto rozšírenie právomocí Európskeho podporného úradu pre azyl, ktorý sídli na Malte.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #utečenci #utečenecká kríza #Jean Asselborn